Irska in Apple sta odločitev, ki predstavlja velik udarec za Evropsko komisijo, pozdravila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avgusta 2016 je Evropska komisija ugotovila, da je bil Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. V okviru preiskave, ki jo je sprožila junija 2014, je namreč ugotovila, da sta dve davčni stališči (v angleščini tax ruling) Irske, izdani Applu, znatno in umetno znižali davke, ki jih je podjetje plačalo v tej državi, kjer je sicer sedež Appla v Evropi.

Hčerinski družbi Appla na Irskem, Apple Sales International in Apple Operations Europe, sta skoraj celoten dobiček iz notranje prodaje dodelili "glavnemu sedežu", ki pa je po oceni komisije obstajal le na papirju in ni mogel ustvariti takšnih dobičkov. Apple sicer že vrsto let del svojega globalnega poslovanja opravlja prek hčerinskih podjetij na Irskem.

Selektivna davčna obravnava je Applu omogočila, da je za dobičke, ki jih je ustvaril v Evropi, leta 2003 plačal davek od dohodkov pravnih oseb po enoodstotni stopnji, leta 2014 pa se je ta stopnja še znižala na 0,005 odstotka.

To je na podlagi pravil EU-ja o državni pomoči nezakonito, ker je Applu omogočilo, da je plačal precej nižje davke kot druga podjetja, so ocenili v Bruslju. Skladno s tem je komisija odločila, da mora Irska za obdobje med letoma 2003 in 2014 izterjati nedovoljeno pomoč z obrestmi vred, kar je naneslo 14,3 milijarde evrov. Na to odločitev sta se pritožila tako Apple kot Irska.

Applu ni treba plačati davkov Irski