Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po mnenju vodje poslancev EPP-ja na dobri poti. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po mnenju vodje poslancev EPP-ja na dobri poti. Foto: Reuters
Kandidatka za slovensko komisarko se je udeležila pripravljalnega seminarja za zaslišanje v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo

Vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je namreč ocenil, da so do zdaj komisarji "ždeli v svojih pisarnah" in razmišljali, kako bi lahko bili uspešni na svojih področjih. Zdaj bo šlo za koordinacijo, je dejal.

"Mislim, da je predlog o strukturi nove komisije revolucionaren korak, od malenkosti in podrobnosti nazaj k strateškim vprašanjem. Zato je Jean-Claude Juncker tu na zelo dobri poti," je razložil Manfred Weber. "Dozdajšnje pomanjkanje koordiniranja je vodilo k "naveličanosti" nad predlogi komisije," je še dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

"Prihodnja komisija ima zdaj nastavke za koordiniranje, močne podpredsednike, ki se bodo ukvarjali zgolj z odločanjem o tem, kar je pomembno, kaj bo predlagano in kaj ne gre skupaj. Borimo se za koherentno delovanje. To je tudi pravi odgovor, ki ga dajemo državljanom: Evropa se koncentrira na pomembne zadeve," je še poudaril.

Zagotovil je še, da bo Evropski parlament dobro izkoristil svojo pravico na zaslišanjih prihodnjih evropskih komisarjev in da bodo "vsakega, ki želi prevzeti vodenje jutrišnje Evrope", pošteno preverili.

Razpored prihodnji teden
Razpored zaslišanj kandidatov za evropske komisarje v Evropskem parlamentu bo sicer predvidoma znan prihodnji teden. Slovensko kandidatko Alenko Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker namenil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, naj bi zaslišal odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre).

Predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so sicer že potrdili dnevni red plenarnega zasedanja prihodnji teden in razpravljali tudi o razporedu zaslišanj, vendar dokončnega urnika še niso potrdili. Zaslišanja bodo predvidoma od 29. septembra do 3. oktobra.

Ker še ni dokončnega razporeda, tudi še ni potrjeno, kateri odbor ali odbori bodo zaslišali slovensko kandidatko za evropsko komisarko. Po do zdaj razpoložljivih informacijah bo to odbor za industrijo, raziskave in energijo, znan po kratici Itre. Med stalnimi ali nadomestnimi člani tega odbora sicer ni evropskih poslancev iz Slovenije.

Triurna zaslišanja
Vsako zaslišanje bo predvidoma trajalo tri ure. Scenarij zaslišanj bo po pričakovanjih takšen, da bo kandidat v uvodu podal izjavo, nato bodo sledila vprašanja, najprej bodo na vrsti koordinatorji posameznih političnih skupin v pristojnem odboru, nato preostali člani, prednost imajo stalni, nato nadomestni.

Komisarski kandidati so imeli sicer danes v Bruslju pripravljalni seminar, ki se ga je udeležila tudi Bratuškova. Zaslišanje je zahtevna preizkušnja, ki je ne opravi vsak kandidat. Pred petimi leti je morala kandidatko zamenjati Bolgarija, pred desetimi leti pa svojo kandidatko in kandidata Latvija in Italija, madžarski kandidat pa je zamenjal resor.