Foto:
Foto:

Evropska unija je namreč od Svetovne trgovinske organizacije (WTO) zahtevala dovoljenje za uvedbo gospodarskih ukrepov zoper ZDA. Načrtovani ukrepi naj bi prizadeli ameriški izvoz, saj naj bi Bruselj uvedel visoke carinske stopnje na blago iz ZDA.

EU tako pritiska na ZDA, da bi spremenile svojo protekcionistično politiko, po kateri imajo zaradi visokih protidampinških carin domača podjetja prednost pred evropskimi.

O prošnji za sankcije bodo pred posebnim telesom Svetovne zdravstvene organizacije govorili na izrednem srečanju 26. januarja letos. Tajska in Avstralija, ki se tudi pritožujeta nad carinskimi stopnjami ZDA, sta z Američani že dosegli ločen sporazum, po katerem imajo ZDA do konca leta čas, da ukrepe umaknejo. Najverjetneje bodo ZDA sankcijam EU-ja nasprotovale, zato bo v sporu imel zadnjo besedo posrednik, odločitev pa bo dokončno znana šele 60 dni po začetku posredovanja.

WTO je ameriške ukrepe že večkrat označila za nezakonite. Prošnji naj bi se v kratkem pridružile še Brazilija, Japonska, Kitajska, Indija in Južna Koreja.