Klemen Grošelj Foto: BoBo
Klemen Grošelj Foto: BoBo

Zeleni Slovenije so s 1000 podpisi podpore oddali kandidatno listo za evropsike volitve. Nosilec liste je Klemen Grošelj. Slogan na volitvah bo "V Evropi igramo v prvi ligi!"

Kot osnovno vrednoto izpostavljajo varovanje našega planeta

Zeleni Slovenije se uvrščajo med evropske zelene stranke, svoj program pa so razdelili v sedem ključnih točk. Kot svojo osnovno vrednoto izpostavljajo varovanje našega planeta in čiste pitne vode. Hkrati se zavzemajo za pošteno plačilo in dostojanstvo delavstva in starosti. So ena redkih strank, ki delavce in upokojence ne obravnava ločeno.

V okviru zdrave hrane in kmetijstva se zavzemajo za slovensko pridelavo hrane in oživitev podeželja in pokrajine. "Država, ki ne zagotavlja najmanj 85 odstotkov samooskrbe s hrano, je ogrožena suverenost. Naša samooskrba je le malo nad polovico," so zapisali.

Eno od zelo pomembnih točk Zeleni izpostavljajo tudi mlade, šport in znanost. Zavzemajo se za večja financiranja športnikov in hkrati podpirajo tudi več športa v izobraževalnem procesu in več posluha za mlade.

Nosilec liste je Klemen Grošelj

Na prvem mestu je Klemen Grošelj, poslanec v Evropskem parlamentu. Leta 2011 se je zaposlil na Ministrstvu za gospodarstvo Republike Slovenije, sprva kot svetovalec, kasneje pa kot vodja kabineta ministrice Darje Radić. V njenem mandatu je bil imenovan tudi za predsednika nadzornega sveta Pošte Slovenije.

V Vladi Marjana Šarca je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo. Na Volitvah v Evropski parlament 2019 je bil na listi Liste Marjana Šarca izvoljen za evropskega poslanca. S pripojitvijo LMŠ-a h Gibanju Svoboda je postal član te stranke, v Evropskem parlamentu pa še vedno član skupine Renew Europe.

Bil je tudi član odbora za zunanje zadeve in delegacija pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija.

Kdo vse je še na kandidatni listi?

Poleg Grošlja so na kandidatni listi še Nada Pavšer, podpredsednica Zelenih Slovenije, Bogomil Knavs, ekološki kmetovalec, Vesna Lavtižar, raziskovalka, Milan Gabrovec, župan občine Markovci, Valerija Korošec, strokovnjakinja za UTD, Renato Volker, umetnik in aktivist, Mojca Šetinc Pašek, poslanka v državnem zboru, in Aleksander Merlo, ginekolog in direktor porodnišnice Postojna.

"Lista Zelenih presega obstoječe ideološke delitve"

Na kritiko vodilnega kandidata evropskih Zelenih Basa Eickhouta, da z "izjemo barve v njihovem imenu v stranki ne prepoznava zelene politike", se je Grošelj odzval z navedbo, da lista Zelenih Slovenije presega obstoječe ideološke delitve.

Stranko Zeleni Slovenije sicer vodi nekdanji poslanec SDS-a Andrej Čuš. Grošelj v razkoraku med Čuševo nekdanjo pripadnostjo desni stranki in sedanjo liberalno usmeritvijo stranke ne vidi težave. Ob tem je spomnil na nekatere kandidate leve sredine, ki so s "svojim glasovanjem omogočili vlado Janeza Janše".