Hrvaški sabor je določil, da bo referendum o vstopu Hrvaške v EU po podpisu pristopnega sporazuma. Foto: Reuters
Hrvaški sabor je določil, da bo referendum o vstopu Hrvaške v EU po podpisu pristopnega sporazuma. Foto: Reuters

Vir na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve je za STA poudaril, da je bil sporazum za Hrvaško "vedno tehnično vprašanje". Ker k diplomatskim notam ni bila priložena nobena enostranska izjava, je del hrvaških medijev to označil kot ponovno popuščanje Zagreba Ljubljani. V enostranski izjavi, sprejeti ob ratifikaciji sporazuma, je Hrvaška namreč Sloveniji odrekla pravico do teritorialnega stika z mednarodnimi vodami. Izjavo, zaradi katere so več mesecev prelagali izmenjavo not, je sprejel tudi sabor.

Po izmenjavi diplomatskih not, s katerima sta se državi medsebojno obvestili, da sta sklenili notranje postopke, potrebne za uveljavitev sporazuma o arbitraži, ni več razlogov, da bi Slovenija zavirala poglavje o zunanji, varnostni in obrambni politiki v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Neimenovani vir iz Bruslja je izrazil prepričanje, da je imela Slovenija to poglavje za nekakšno "varovalko" oziroma "talca", dokler se ne bi prepričala o ustreznem ravnanju Hrvaške glede izvajanja sporazuma o arbitraži.

EU zaskrbljen zaradi nezadovoljstva Hrvatov
Dan po izmenjavi diplomatskih not med Slovenijo in Hrvaško v hrvaških medijih skoraj ni zaslediti poročanja o arbitražnem sporazumu. Bolj kot o izmenjavi not in arbitražnem sporazumu hrvaški mediji pišejo o odločitvi sabora, da bo referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo izveden po podpisu pristopnega sporazuma. Ob tem povzemajo besede Hannesa Swobode, poročevalca Evropskega parlamenta za napredek Hrvaške na poti v EU-ju, ki pravi, da EU skrbijo podatki javnomnenjskih anket, da velik del Hrvatov ne vidi koristi od članstva v EU-ju.

Mediji omenjajo še, da v poročilu Evropskega parlamenta piše, da bo hrvaško članstvo v EU-ju pomembno vplivalo na regijo in dodatno spodbudilo države Zahodnega Balkana k sprejemanju reform, povezanih s procesom približevanja EU-ju.

Bruselj pozdravlja izmenajvo not
Evropska unija je pozdravila izmenjavo not med Slovenijo in Hrvaško o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki ga je označila za "primer, kako se dvostranska vprašanja v regiji lahko rešijo v evropskem duhu".