Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agencija za energijo spominja, da so razmere na področju zanesljive oskrbe s plinom že v zadnjih mesecih zaostrene, v zadnjih dneh pa se zaradi zmanjšanja dobavljenega plina iz Rusije v nekatere članice EU-ja še zaostrujejo. V zadnjem tednu so se količine plina na trgu EU-ja nekoliko zmanjšale, kar se je na plinskih vozliščih odrazilo v dodatno višjih tržnih cenah plina.

Sorodna novica Tudi Avstrija aktivirala izredni načrt za zagotovitev plinske oskrbe

Predvsem zaradi hitrejšega polnjenja domačih skladišč ter možnosti boljšega bdenja nad razmerami je doslej devet članic EU-ja razglasilo stopnjo zgodnjega opozarjanja, torej prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom, Nemčija, kot gospodarsko najmočnejša evropska država, ki je močno vezana na (zdaj zmanjšane) dobave ruskega plina, pa je že razglasila stopnjo pripravljenosti in s tem prešla v drugo fazo.

Dobava plina v Sloveniji in drugih državah EU-ja je sicer po poročilih dobaviteljev neokrnjena in poteka v skladu z dnevnimi napovedmi, poudarjajo pri agenciji. Manjše količine plina, dobavljene na trg EU-ja v zadnjem tednu, so povzročile predvsem počasnejše polnjenje skladišč pred jesensko-zimsko sezono, ki pa se kljub temu še vedno polnijo.

Sorodna novica Nemčija se pripravlja tudi na možnost, da Rusija popolnoma ustavi dobavo plina

Ni razlogov za razglasitev krize

Agencija kot pristojni regulator ugotavlja, da v Sloveniji še ni razlogov za razglasitev katere koli stopnje krize. Ker pa se stanje hitro spreminja, bo agencija še naprej pozorno spremljala dogajanje in obveščala javnost o razvoju dogodkov.

Sorodna novica Janković: Plin za Ljubljančane bo, neznanka cena

Slovenski akt o načrtu za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom je začel veljati poleti 2020. Po vzoru tovrstnih protokolov iz drugih članic EU-ja predvideva tristopenjsko ukrepanje.
Prva stopnja predvideva preverjanje količin, obveščanje odjemalcev o možnih prekinitvah dobav in poziv industriji k bolj racionalni rabi plina.

Na drugi stopnji dobavitelji pozovejo pogodbene odjemalce, tiste, ki to lahko storijo, k prostovoljnim prekinitvam dobav plina. Velike odjemalce pozovejo k zmanjšanju porabe na minimum. Industrijskim odjemalcem in proizvajalcem elektrike, ki imajo to možnost, priporočijo prehod na nadomestni energent.

Na tretji stopnji, ki velja za izredne razmere, pa dobavitelji prekinejo tiste pogodbe, ki jih je mogoče prekiniti, industriji in proizvajalcem elektrike pa zaukažejo prehod na nadomestni energent. Ob tem pride do omejevanja dobav plina.