Boxmark Kidričevo ima 1450 zaposlenih. Foto: BoBo
Boxmark Kidričevo ima 1450 zaposlenih. Foto: BoBo

Zaradi spremenjenih razmer na trgu so v Boxmarku konec januarja predstavili program prestrukturiranja, v katerega je zajetih 900 zaposlenih. A kot je takrat zatrdil generalni direktor Marjan Trobiš, to ne pomeni, da bodo toliko ljudi tudi odpustili. Spomladi so nato napovedali, da bodo do konca aprila odpustili 288 ljudi.

V sredo je vodstvo na sestanku s sindikalisti napovedalo, da bodo do konca septembra v skladu s sanacijskim programom odpustili dodatnih do 350 zaposlenih, je danes poročal Radio Slovenija. Med razlogi za odpuščanje sta koronska kriza in upad naročil v avtomobilski industriji.

Trobiš je o trenutnih razmerah na trgu za radio povedal, da se spoprijemajo s skoraj 40-odstotnim padcem v avtomobilskem sektorju in skoraj 80-odstotnim padcem v letalski industriji. Zato so se morali odločiti za zmanjšanje in prilagoditev proizvodnih potreb trenutnim razmeram, je dodal.

Sezname presežnih delavcev so v družbi pripravili že na začetku leta, odpuščali pa jih bodo postopno. Sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije za Podravje in Koroško Jaka Šilak je za radio dejal, da nihče ne ve, kdo bo dobil odpoved.

V sindikatu so si sicer prizadevali, da bi vodstvo še vsaj pol leta izkoristilo državne ukrepe zaradi covida-19 in s tem ohranilo delovna mesta in morebiti dobilo nova naročila. A so se nemški lastniki odločili drugače, del proizvodnje pa bodo selili na Hrvaško in v BiH. Sicer bodo lastniki v Kidričevem krepili kompetenčni center za raziskave in razvoj, službo pa naj bi do konca leta zagotovo zadržalo 800 delavcev, je še poročal Radio Slovenija.