"Vsak si izbere ime, ki mu najbolj ustreza. Vsi skupaj pa smo čarobni umetniki," pravi Mežan o tem, zakaj so nekateri čarovniki, drugi čarodeji, tretji iluzionisti. Foto: BoBo

Mežan, poznano kot čarodej Toni, je v imenu združenja slovenskih čarobnih umetnikov opozoril, da je čarobna umetnost le ena izmed panog, ki ji covid-19 ni prizanesel. Tako kot mnogi organizatorji prireditev, glasbeniki, animatorji in drugi iz podobnih dejavnosti so tudi čarobni umetniki praktično čez noč ostali popolnoma brez dela.

Kdaj se bodo vrnili na odre?

"Največji optimisti računajo na morebitna prva naročila v drugi polovici junija. Mnogi pa napovedujejo, da bodo prireditve, ki pridejo v poštev za nas, dovoljene šele pozno poleti ali jeseni. Zaradi precej nejasne situacije novih naročil torej ni. Morda bodo le kakšne manjše prireditve z omejenim številom udeležencev in rojstnodnevne zabave na prostem dovoljene že v kratkem ... Upamo," je dejal v pogovoru za MMC.

Sam je moral od začetka razglasitve epidemije odpovedati dvanajst nastopov, tudi več rojstnodnevnih zabav za otroke. "A težava ni le v odpovedi fiksno potrjenih terminov. Glavni problem je, da ni novih rezervacij. Na začetku epidemije smo bili ravno v času, ko so bila aktualna povpraševanja za velikonočne in prvomajske prireditve ter seveda za zasebne rojstnodnevne zabave, te so v normalnih razmerah večinoma skozi celo leto," je dodal.

Mežan pravi, da pričakuje vladno pomoč. Foto: Arhiv Tonija Mežana
Mežan pravi, da pričakuje vladno pomoč. Foto: Arhiv Tonija Mežana

Deluje jih blizu 30

Pod sporočilo društva čarobnih umetnikov se je podpisala več kot polovica dokaj aktivnih čarobnih umetnikov, skupno jih je dobrih 20, morda blizu 30. Za nekatere je to edini vir preživetja, za druge bolj popoldanska dejavnost. V pozivu niso želeli jamrati, ampak pozvati organizatorje dogodkov, da cehovski sceni vrnejo upanje na boljše čase takoj po končanih ukrepih s tem, da njihove nastope vključijo v njihove programe prireditev.

"Čarobnih umetnikov nas je v Sloveniji pravzaprav malo. A vseeno dovolj, da lahko kakovostno popestrimo mnoge prireditve in dogodke. Nestrpno pričakujemo nova povpraševanja," so zapisali.

Mežan kot samostojni podjetnik pričakuje vladno pomoč v višini oprostitve prispevkov in nadomestilo po zakonu.