Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanska vlada je v začetku avgusta prižgala zeleno luč 40-odstotnemu davku na presežne dobičke bank, ustvarjene na podlagi višjih obrestnih mer. Z zbranimi sredstvi želi razbremeniti prebivalstvo, ki se je znašlo pod pritiski visokh inflacije in obrestnih mer.

Prihodke od davka nameravajo v Rimu uporabiti za podporo prebivalstvu, denimo na področju hipotekarnih posojil. Ukrep naj bi veljal le v letošnjem letu.

Poteza je prestrašila vlagatelje in povzročila padec delnic italijanskih bank, vlada pa je nato ukrep omilila, tako da bo novi davek omejen na 0,1 odstotka finančnih sredstev banke.

"Uvedba izrednega davka na bančni sektor bi lahko finančnim institucijam otežila ustvarjanje dodatnih kapitalskih rezerv, saj se bodo njihovi dobički zmanjšali, zaradi česar bodo manj odporne proti gospodarskim šokom," je v pravnem mnenju, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisal ECB.

ECB je opozoril še, da bo napovedani davek prizadel predvsem manjše banke, katerih prihodki so močno odvisni od posojilne dejavnosti.

Banka s sedežem v Frankfurtu je bila kritična tudi do nenadne napovedi tega izrednega ukrepa, ki je na trgu ustvarila nejasnosti in prestrašila vlagatelje.

ECB je italijanski vladi priporočil, da naj izvede temeljito analizo morebitnih negativnih posledic davka na presežne dobičke bank.