Furs je lani ustavil 3544 tovornjakov in avtobusov in ob tem opravil nadzor nad 110.614 delovnimi dnevi voznikov. Foto: BoBo
Furs je lani ustavil 3544 tovornjakov in avtobusov in ob tem opravil nadzor nad 110.614 delovnimi dnevi voznikov. Foto: BoBo

Finančna uprava RS (Furs) je tako odkrila kar 2429 kršilcev in izrekla 3247 glob v skupnem znesku 6,2 milijona evrov. Med vsemi kršitvami je bilo 486 hujših, med katere spada predvsem uporaba naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom oz. snemalno napravo.

Uslužbenci mobilnih oddelkov Fursa se osredotočajo predvsem na odkrivanje hujših kršitev, kot so občutna podaljšanja dovoljenih ur vožnje in izogibanje obveznemu počitku z zatajitvijo ali uničenjem podatkov o dejavnostih. Prevozniki namreč s tahografi manipulirajo tako, da v vozila nezakonito vgradijo elektronske manipulacijske naprave. Te so čedalje bolj izpopolnjene, manipulanti pa z njimi dosežejo, da se med vožnjo delovanje vozila v zapisovalno napravo ne zaznamuje, temveč se na voznikovo kartico zaznamuje počitek.

Največ kršitev so odkrili pri prevoznikih iz drugih držav članic EU-ja (59 odstotkov), nato pri prevoznikih iz tretjih držav (26 odstotkov) in pri domačih prevoznikih s sedežem v Sloveniji (15 odstotkov). Odkritih in zaseženih je bilo kar 105 izpopolnjenih elektronskih naprav za manipuliranje tahografa, krmiljenih s pomočjo prikritih stikal, daljincev in spominskih USB-ključev.

Furs sicer preverja upoštevanje pravil za tekoči dan in preteklih 28 dni glede dovoljenega časa vožnje, odmorov ter obveznih počitkov voznikov in pravilnost delovanja snemalnih naprav.