V Tokiu pogled na borzno tečajnico letos ni najbolj prijeten. Foto: Reuters
V Tokiu pogled na borzno tečajnico letos ni najbolj prijeten. Foto: Reuters
Vrednost delnic Deutsche Telekoma se je v sredo povzpela za 1,7 odstotka, potem ko so analitiki priporočili nakup teh delnic. V četrtek se je cena povzpela še za dodaten odstotek. Foto: EPA

Indeks SBI TOP je letos izgubil 10 odstotkov, vendar pa se gospodarski položaj le popravlja in morda se borzi obetajo lepši časi.

"Mercator in Petrol sta objavila četrtletne poslovne rezultate in nekoliko presenetila tako po rasti prihodkov kot po rasti čistega dobička, posebej Mercator, ki je čisti dobiček od 1. januarja do 31. marca povišal za okrog 50 odstotkov. Stanje v gospodarstvu le izgleda nekoliko bolj optimistično," je za Val 202 povedal Aleš Lokar (KD skladi).

Tečaj Nove KBM spet na osmimi evri
Mercatorjeve in Petrolove delnice so se zaradi novice o spodbudnem prvem četrtletju že v sredo podražile za več odstotkov in danes niso nadaljevale rasti. Na skupščini Petrola so potrdili, da znaša izpostavljenost do SCT-ja 12 milijonov evrov, dividenda pa bo znašala 7,50 evra bruto. Indeks SBI TOP (771 točk) se je znižal za 0,06 odstotka. Popravila se je cena delnic Nove KBM in se ob spodbudnem prometu 230 tisoč evrov spet zavihtela nad osem evrov.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

NOVA KBM+0,75 %8,02 EUR
TELEKOM+0,71 %70,50
KRKA+0,33 %60,20
PETROL+0,00 %230,00
INTEREUROPA+0,00 %1,76
MERCATOR-0,75 %166,15
GORENJE-1,82 %10,495
LUKA KOPER-2,25 %11,73

Japonski BDP zdrsnil za 0,9 %
Japonska je tudi uradno zdrsnila v recesijo, saj se je v prvem četrtletju njen bruto domači proizvod znižal za 0,9 odstotka. Razplet je zaradi marčevskega katastrofalnega potresa pričakovan, vendar pa so ekonomisti pričakovali le polodstotni padec BDP-ja. Ker gre za drugi zaporedni četrtletni zdrs BDP-ja, je tretje največje svetovno gospodarstvo tudi tehnično v recesiji, zato ne preseneča pesimizem vlagateljev na borzi v Tokiu. Delniški indeks Nikkei (9.620 točk) je po potresu izgubil osem odstotkov, medtem ko so sorodne borze v regiji pridobile okrog šest odstotkov.

Glencore spodbudno začel svojo borzno zgodbo
V četrtek je Nikkei izgubil skoraj pol odstotka, medtem ko so vodilne evropske borze dan začele pozitivno, do 14. ure pa je Frankfurt pridobil več kot odstotek. Surovinski trgi spet kažejo znake oživljanja (cena lahke nafte je spet dosegla 100 dolarjev), na spodbudno razpoloženje pa je vplival tudi borzni krst podjetja Glencore. Njegove delnice so prav danes začele kotirati v Londonu, prvi posel je bil sklenjen pri 548 centih, kar je tri odstotke nad zadnjo vrednostjo na sivem trgu.

Finančne krivulje: Prestrukturiranje grškega dolga ne pride v poštev


Dell skoraj potrojil dobiček
Newyorški Dow Jones (12.560 točk) je v sredo končal tridnevni negativni niz in se povzpel za 0,7 odstotka, potem ko je proizvajalec računalnikov Dell (delnice so poskočile za več kot pet odstotkov) navdušil s četrtletnim dobičkom. Bilo ga je za 945 milijonov evrov, v istem lanskem obdobju pa za 341 milijonov. Toda napovedi v tehnološkem sektorju so še vedno negotove, kar dokazuje poteza analitikov pri Goldman Sachsu, ki so priporočili prodajo Intelovih delnic.

Preobrat na trgu obveznic
Na obvezniških trgih se bodo morali bikovsko naravnani vlagatelji vprašati, ali ni prišel čas za unovčevanje dobičkov, saj se z junijem izteka Fedov 2. krog kvanititavnega sproščanja. Donos ameriške 10-letne obveznice je bil še zjutraj pri 3,11 odstotka, nato je porasel na 3,17 odstotka. Največji kupci tega papirja so centralne banke in domači vzajemni skladi, medtem ko so preostali vlagatelji bolj kot ne na prodajni strani, ugotavlja Royal Bank of Scotland.