Pivovarna Laško v času trajanja prevzemnih postopkov ne sme prodati 23,34-odstotnega deleža v največjem slovenskem trgovcu. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško v času trajanja prevzemnih postopkov ne sme prodati 23,34-odstotnega deleža v največjem slovenskem trgovcu. Foto: MMC RTV SLO
Mercator prevzema Laško

Lahu je v sporočilu za javnost zapisal, da je namera Mercatorja ena najbolj absurdnih zadev, kar se jih je zgodilo v Sloveniji. "Nekdo, ki brani lastne pozicije in verjetno tudi pozicije še koga drugega v svoji navezi, ima zdaj za talca ne samo Mercator, ne samo Pivovarno Laško, ampak tudi banke in vse slovensko gospodarstvo," poudarja Lah.

Preberite tudi:
- Sosed lastniku prevzemnik

"Manjka samo še to, da objavi ponudbo za nakup NLB-ja"
Lastnik družbe KS Naložbe, ki je poleti s prevzemno ponudbo za pivovarno pridobila le 44 delnic, se sprašuje, zakaj se nekdo za vsako ceno oklepa svoje pozicije in zakaj ne dovoli skrbnega pregleda Mercatorja. Ugotavlja, da morda zato, ker se boji, da bi prišli v javnost kakšni neprijetni podatki oz. da bi se razkrilo dejansko finančno stanje družbe.

Povedal je, da po objavi Mercatorjeve namere za prevzem Pivovarne Laško manjka samo še to, da Mercator objavi ponudbo za nakup Nove Ljubljanske banke, "pa bo uspešno potopljena vsa naša Slovenija". "Vodstvu predlagam, da naredi prevzem Laškega in NLB kar z Mercatorjevimi boni, prodajalcem pa da za nagrado še dvojne pike," je zapisal Lah.

Presenečenje nad potezo Mercatorja so, po navedbah Laha, izrazili tudi v ameriškem investicijskem skladu, s katerim družba KS Naložbe nadaljuje pogovore z bankami za odkup Pivovarne Laško.

"Gre za obrambni manever"
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa meni, da gre pri objavi namere za prevzem Pivovarne Laško verjetno za obrambni manever Mercatorja. "Uprava se poslužuje vseh legitimnih korakov, da bi ohranila oziroma zaščitila družbo, ker je ogrožena," je dejal.

Opozoril je, da bi morebitne sinergije pri Mercatorjevem prevzemu Pivovarne Laško težko realizirali brez kakršnih koli resnih motenj z vidika konkurence.

"Gre za največjo družbo v trgovskem sistemu in hkrati dominantnega dobavitelja pijač v Sloveniji," je spomnil. Meni, da so te sinergije bolj kot ne deklarativne in drugotnega pomena. "Motivi za prevzem so najverjetneje drugje," je zatrdil.

Pojasnil je, da je Mercator problematičen z več vidikov - ima nestabilno lastniško strukturo, drugo pa je pešanje konkurenčnosti glede na ostale trgovce v državi. "Pred managementom je zelo zelo zahtevna naloga, da podjetje konsolidira z lastniškega vidika in hkrati naredi konkretne korake v smislu izboljšanja konkurenčne pozicije na vseh trgih," je dejal.

V zgodbi o prodaji se je zgodil nov preobrat
Mercator je prevzemno namero za Laško napovedal v četrtek in jo objavil danes. S tem se je v zgodbi o prodaji Mercatorja, ki ga kupuje Agrokor, zgodil nov preobrat, saj Pivovarna Laško v času trajanja prevzemnih postopkov ne sme prodati 23,34-odstotnega deleža v največjem slovenskem trgovcu.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska) so junija skupaj z Abanko, Banko Celje, Banko Koper, Gorenjsko banko, banko Hypo Alpe Adria, delniškim investicijskim skladom NFD 1, NFD Holding, Novo Kreditno banko Maribor in NLB podpisale sporazum o skupni prodaji Mercatorja. Omenjeni delničarji imajo v lasti 52,10-odstotni delež trgovca.

Brez upoštevanja deleža Laškega je tako zdaj na prodaj le 28,76 odstotka delnic Mercatorja. A se zapleta tudi pri 10,75-odstotnem deležu NLB v podjetju, saj banka, ki je v državni lasti, želi prodati delnice Mercatorja, država pa temu nasprotuje. Zato je pred dnevi z mesta predsednika uprave odstopil Božo Jašovič.

"Nadzorniki se bodo z namero seznanili danes"
V Pivovarni Laško bodo namero Mercatorja v prihodnjih dneh natančneje preučili. Dejali so, da bodo ravnali v skladu z zakonodajo in morebitnimi odločitvami pristojnih organov v Sloveniji. V petek pa bo Mercatorjevo namero pod drobnogled vzel nadzorni svet pivovarne. Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenković je pojasnil, da se bodo nadzorniki z namero seznanili na dopisni seji.

Mercator prevzema Laško