Skupno prevzemno ponudbo za Merkur bodo člani konzorcija objavili najpozneje v 30 dneh, in ne prej kot v desetih dneh. Foto: RTV SLO
Skupno prevzemno ponudbo za Merkur bodo člani konzorcija objavili najpozneje v 30 dneh, in ne prej kot v desetih dneh. Foto: RTV SLO
Skupino Merkur sicer sestavljajo še podjetja Bofex, Kovinotehna, Železoktrivnica SCT - Merkur in podjetja v tujini. Foto: Merkur
Menedžerski prevzem Merkurja?

Gre za družbe Merfin, Banko Koper, Savo, Interfin Naložbe iz Slovenije ter hrvaški Euro-Veneto. Za eno delnico Merkurja so družbe ponudile 405 evrov, na Ljubljanski borzi pa je bila delnica v torek vredna 404,64 evra.

Konzorcij, ki ima v lasti 1.030.433 delnic, je ob objavi namere za prevzem pojasnil, da doslej niso delovali usklajeno, zdaj pa so se na povabilo družbe Merfin organizirali. Njihov namen je, da po presegu končnega prevzemnega praga zagotovijo uspešen prevzem ciljne družbe.

Družba Merfin sicer združuje 65 vodstvenih delavcev Merkurja. Med njimi predsednika uprave, Merkurja Bineta Kordeža, vse člane uprave: Marijana Kajzerja, Milana Jelovčana in Gorana Čelesnika ter člana nadzornega sveta Jakoba Piskernika in Marto Bertoncelj. Družbeniki Merfina so imeli julija skupaj z lastnimi delnicami v rokah okoli 24 odstotkov Merkurja. Za nakup so družbeniki poleg lastnih sredstev najeli tudi posojila in zastavili svoje osebno premoženje.

Merfin pridno kopiči delnice
V tem tednu je Merfin odkupil še 28,5 odstotka delnic in jih ima zdaj v lasti 49,3 odstotka. V torek so namreč delnice prodali nekateri člani uprave in nadzornega sveta, med njimi tudi predsednik uprave Bine Kordež, ki zdaj nima več v lasti nobene delnice Merkurja.

Vodstvo Merkurja sicer pojasnjuje, da bodo s prevzemom zagotovili nadaljnje nemoteno uresničevanje zastavljene strategije razvoja skupine Merkur. S strategijo so se vodilni delavci zavezali, da bodo z nadaljnjim aktivnim delom okrepili vodilni položaj Merkurja na domačem trgu, zagotovili doseganje vodilnega položaja na tehnični trgovini v jugovzhodni Evropi, zaposlenim pa še naprej zagotavljali varno in stimulativno delovno okolje, so sporočili iz družbe.

Menedžerski prevzem Merkurja?