Davčne blagajne so ugodno vplivale na višino pobranih davščin, ugotavlja ministrstvo za finance. Foto: Borut Živulović/BoBo
Davčne blagajne so ugodno vplivale na višino pobranih davščin, ugotavlja ministrstvo za finance. Foto: Borut Živulović/BoBo
Dušan Mramor
Izjave, da so se poslovni subjekti zaradi blagajn zapirali, so popolnoma nesmiselne, saj podatki kažejo nasprotno, je dejal Dušan Mramor. Foto: BoBo
Račun, davčne blagajne
Do minulega petka je bilo potrjeno že 346 milijonov računov, so navedli v Fursu. Foto: BoBo

Podatki ministrstva namreč kažejo, da so se davčni prihodki, ki jih lahko pripišejo uvedbi davčnih blagajn, pri davku na dodano vrednost (DDV) zvišali za okoli 14 milijonov evrov, pri dohodnini pa za približno sedem milijonov. "Skupaj smo torej približno na tisti četrtletni ravni, ki na letni ravni pomeni 75 milijonov evrov, kolikor smo predvideli v proračunu. Z vidika davčnih učinkov sta zakon in njegova izvedba prinesla tisto, kar smo načrtovali," je pojasnil minister za finance Dušan Mramor.

Namen zakona o davčnem potrjevanju računov je zmanjšanje sive ekonomije in ureditev zaposlovanja na črno, hkrati pa tudi bolj pravično plačevanje davkov in s tem tudi povečanje davčnih prihodkov, je še pojasnil minister Mramor in dodal: "Videti je, da bomo oba cilja dosegli."

Manj zaposlovanja na črno
Mramor je prav tako zadovoljen s podatki o zaposlovanju na črno, saj se je v prvih štirih mesecih število zavarovancev za socialna zavarovanja povečalo za nekaj več kot 22 tisoč, od tega jih ima slabih 10 tisoč tudi davčne blagajne.

Izjave, da so se poslovni subjekti zapirali in da jih je manj, so po ministrovih besedah popolnoma nesmiselne. Podatki jasno kažejo, da se je njihovo število od konca lanskega leta do konca letošnjega marca povečalo, in sicer v prav vseh kategorijah, tudi samostojni podjetniki, društva in nepridobitne organizacije.

"Skratka, rečem lahko, da je ta zakon, kot kažejo podatki, za zdaj dosegel svoj namen," je sklenil Mramor in hkrati pohvalil delo zaposlenih na finančni upravi (Furs) in ministrstvu za finance.

Furs: Učinek davčnih blagajn - 18,5 milijona evrov
Iz davčnih blagajn je v prvih treh mesecih letos po ocenah, zmanjšanih za stopnjo nominalne gospodarske rasti, Finančna uprava RS (Furs) prejela 13,7 milijona evrov ali 4,9 odstotka več neto vplačil kot v enakem obdobju lani.

Davčne blagajne niso prinesle le višjih plačil davka, temveč jih je mogoče prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost. Plačila prispevkov za socialno varnost in akontacije davka od dohodkov iz zaposlitve so se v primerjalnem obdobju po tej metodologiji povečala za 4,8 milijona evrov, so sporočili s Finančne uprave RS (Furs).

Navedeni učinki 13,7 milijona evrov več neto plačil DDV-ja in 4,8 milijona evrov več prispevkov in dohodnine od zaposlenih blagajnikov v prvem letošnjem četrtletju tako izpolnjujejo cilj vlade za letošnji proračun, v katerem je ta od uvedbe davčnih blagajn predvidela 75 milijonov evrov dodatnih prihodkov.

Potrjenih že 346 milijonov računov
Po podatkih Fursa so vsi zavezanci od februarja do aprila vplačali 4,6 odstotka več DDV-ja kot v enakem obdobju lani. Promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, pa je v tem obdobju znašal 5,39 milijarde evrov in se je v primerjalnem obdobju povečal za 5,7 odstotka.

Račune je prek davčnih blagajn davčno potrdilo 46.527 zavezancev, pri čemer podatki kažejo, da se novi še vedno vključujejo v sistem. Do preteklega petka so zavezanci skupaj davčno potrdili več kot 346 milijonov računov, so še navedli v Fursu.

Davčne blagajne izpolnile nalogo
Davčne blagajne izpolnile nalogo