Sod po mnenju gospodarskega ministra Lahovnika z vložkom petih milijonov evrov Muri v zdajšnji obliki ne bi zagotovil dolgoročnega obstoja. Foto: MMC RTV SLO
Sod po mnenju gospodarskega ministra Lahovnika z vložkom petih milijonov evrov Muri v zdajšnji obliki ne bi zagotovil dolgoročnega obstoja. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Pet milijonov evrov naj bi v Muri porabili za nadaljevanje proizvodnega procesa, reševanje preteklih obveznosti in izplačilo plač 3.300 zaposlenim. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je v upravni enoti Murska Sobota stopnja registrirane brezposelnosti 14,7-odstotna, v upravni enoti Lendava pa 16,9-odstotna.

Vir: Statistični urad RS
Kuntarič, Tajnikar in Forjan o Muri
Kaj o odločitvi države menijo menijo Murini delavci in vodstvo?,
Država ne bo sodelovala v reševanju Mure

Po mnenju gospodarskega ministra Mateja Lahovnika namreč Sod s finančnim vložkom v zdajšnji obliki Muri ne bi mogel zagotoviti dolgoročnega obstoja. Kot je še dejal, pa v družbi že dalj časa ni kakršnega koli resnega poslovnega modela in nadzora nad stroški poslovanja, posebej družb v tujini. Samo družba Trendline je lani namreč ustvarila 3,5 milijona evrov izgube. Pregled poslovanja podjetja, ki ga je naročil Sod, pa je pokazal, da je Mura imela lani 5,8 milijona evrov izgube iz poslovanja, v prvem letošnjem četrtletju pa ta po Lahovnikovih besedah znaša že štiri milijone evrov.

Minister je opozoril še na nezainteresiranost drugih lastnikov družbe. Omenil je največjega, družbo NFD, ki je imela odločilen vpliv na imenovanje uprave, a niso bili pripravljeni zagotoviti sorazmernega vložka v podjetje.

Na odločitev države se je že odzval predsednik Murinega sindikata Drago Forjan in za četrtek napovedal protest sindikalistov pri premierju Borutu Pahorju ter k protestu že pozval zaposlene in vse, ki so vezani na proizvodnjo Mure, ter študente in upokojence. Prav tako v četrtek se bo na odločitev države odzval tudi Murin prokurist Zdenko Podlesnik.

Župan Murske Sobote nezaželen na tiskovni konferenci
Župan Murske Sobote Anton Štihec je bil presenečen, ko so mu preprečili vstop na novinarsko konferenco gospodarskega ministra Lahovnika, češ da je namenjena le za povabljene. Štihec je dejanje označil za "višek nedemokracije" in dodal, da se bodo v primeru stečaja družbe zavzemali za najvišje mogoče odpravnine 3.300 zaposlenih, v nasprotnem pa zahtevali odstop gospodarskega ministra.

Sod in PDP nista podprla Podlesnikovega načrta
Kot je znano, državni Sod izmed 210 milijonov evrov, ki jih bo letos namenil za naložbe Muri, ne namerava zagotoviti petih milijonov evrov, kolikor jih potrebujejo za ohranitev proizvodnje. V Slovenski odškodninski družbi in Posebni družbi za podjetniško svetovanje pa se bodo še naprej zavzemali za dolgoročno rešitev Mure z ohranitvijo perspektivnih programov. Tomaž Kuntarič (Sod) je povedal, da za Muro obstajata dve možnosti, in sicer, da se ustvari novo, od Mure neodvisno podjetje, ali da v družbo vstopijo tudi vlagatelji, ki so v zadnjem času že pokazali zanimanje. Sod in PDP tako nista podprla programa prestrukturiranja, ki ga je v ponedeljek predstavil prokurist družbe Zdenko Podlesnik. Število brezposelnih pa naj bi po nekaterih navedbah doseglo najmanj 2.000.

Kuntarič je še dejal, da se o mora o nadaljnjih korakih odločiti vodstvo družbe, in dodal, da stečaj ni nujno najslabša rešitev. "Tudi v stečaju je mogoče ohraniti proizvodnjo," je dejal, kar pa je po njegovih besedah povezano s sposobnostjo stečajnega upravitelja in njegovih ambicij za ohranitev proizvodnje v čim večjem obsegu ter na drugi strani od pripravljenosti partnerjev za nadaljevanje poslovanja s podjetjem v stečaju.

Na drugi strani Kuntarič vidi kot najslabšo "rešitev" postopek prisilne poravnave. Delavci po njegovem mnenju v tem primeru postanejo ujetniki. Družba ima namreč do zaposlenih obveznosti in tako lahko mesece ostanejo brez dohodkov, pri čemer je spomnil na agonijo delavcev IUV-ja in LTH-ja.

Za nadaljevanje proizvodnje bi potrebovali pet milijonov
Kot je znano, bi morala Mura prejeti pet milijonov evrov, potrebnih za zagotavljanje proizvodnje v juliju in avgustu. Denar naj bi namenili nadaljevanju proizvodnega procesa, reševanju preteklih obveznosti in izplačilu plač 3.300 zaposlenim.

Po Podlesnikovem mnenju stečaj ni najprimernejša rešitev. Tako bi lastniki namreč izgubili vse, sam pa meni, da je največje slovensko oblačilno podjetje mogoče rešiti z reorganizacijo. Podlesnik je sicer svoj srednje- in dolgoročni program označil kot perspektiven.

Stranke kritične do odločitve države
Odločitev države, da ne bo sodelovala pri reševanju Mure, je po mnenju NSi-ja absurdno, arogantno in neodgovorno dejanje. V NSi-ju zato od ministra za gospodarstvo zahtevajo takojšen odstop.

Nad odločitivijo so zgroženi tudi v SLS-u. "Zame osebno je odločitev Soda in ministra za gospodarstvo dr. Mateja Lahovnika, da se delo na reševanju Mure zaključi s programiranim ali kontroliranim stečajem, katastrofa," je dejal predsednik Radovan Žerjav in pozval premierja Pahorja, da, kot je obljubil, čim prej obišče Muro in osebno predstavi delavcem namere vlade v zvezi s podjetjem v prihodnosti.

Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je spomnil na državno pomoč Muri leta 2004 v višini 10 milijonov evrov in dodal, da lastnikom in dozdajšnjim upravm očitno ni uspelo prestrukturirati podjetja do te mere, da bi lahko poslovalo učinkovito med krizo. Po mnenju SDS-a bi se ključni lastniki (tudi država) in največji upniki morali dogovoriti predvsem glede ključnih prihodnjih poslovnih načrtov, ki bi bili učinkoviti tudi dolgoročno. Potreben bi bil načrt poslovnega, finančnega in kadrovskega prestrukturiranja.

"Tudi v tem primeru je država pokazala mačehovski odnos," je v imenu SNS-a dejal Srečko Prijatelj. Država bi morala po njihovem prepričanju v tem primeru določiti strokovnjake, prevzeti vodstvo, ker ima delež v podjetju, in odkupiti terjatve in dolgove. "Ker gre za pomembno blagovno znamko za Slovenijo, bi morala vlada poskrbeti za to, da bi jo s slovenskim znanjem obdržali in rešili propada," je še dejal Prijatelj.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je v upravni enoti Murska Sobota stopnja registrirane brezposelnosti 14,7-odstotna, v upravni enoti Lendava pa 16,9-odstotna.

Vir: Statistični urad RS
Kuntarič, Tajnikar in Forjan o Muri
Kaj o odločitvi države menijo menijo Murini delavci in vodstvo?,
Država ne bo sodelovala v reševanju Mure