Tudi po predstavitvi programa reševanja Mure usoda murskosoboškega podjetja še ni znana. Foto: MMC RTV SLO
Tudi po predstavitvi programa reševanja Mure usoda murskosoboškega podjetja še ni znana. Foto: MMC RTV SLO

"Poslovni načrti, ki jih je danes prestavil prokurist Mure Zdenko Podlesnik, so označeni kot zaupni in jih ne moremo komentirati," je po sestanku povedal izvršni direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) Matej Golob Matzele. O tem, ali bo PDP sodeloval, pa je po besedah Golob Matzeleja še prezgodaj govoriti, saj so se na sestanku z načrti le seznanili in jih morajo še proučiti.

Kot je znano, je Podlesnik pripravil načrt, ki predvideva vložek v višini pet milijonov evrov v perspektivni del Mure, najverjetneje v hčerinski družbi Mura - Unikat ter Mura in partnerji. Denar naj bi po Podlesnikovih besedah potrebovali do te srede.

Kad: Sodelovanje odvisno od ekonomske upravičenosti načrta
Direktor Soda, ki je za NFD-jem drugi največji lastnik Mure, Tomaž Kuntarič pa je že prejšnji petek povedal, da Sod pri tem načrtu finančno ne more sodelovati. Sodelovanje PDP-ja, ki ga je Kapitalska družba (Kad) že dokapitalizirala v višini pet milijonov evrov in je namenjen upravljanju državnih deležev v podjetjih, ki so potrebna prestrukturiranja, pa je po navedbah Kada odvisno od ekonomske upravičenosti načrta.

Za rešitev potrebnih 26 milijonov
Revizija poslovanja Mure z okoli 3.300 zaposlenimi, ki jo je pred morebitnim reševanjem družbe naročil Sod, je pokazala, da bi Mura za rešitev potrebovala 26 milijonov evrov. Kot je znano, dokapitalizacija v višini 8,5 milijona evrov, ki se je iztekla konec maja, ni uspela. Premier Borut Pahor pa je ob tem zatrdil, da se je ob neuspešni dokapitalizaciji država pripravljena prek Soda vključiti v reševanje perspektivnega dela družbe, in sicer s povečanjem deleža in nato prenosom na PDP.