Glede okrevanja v letu 2021 je po navedbah OECD-ja še vedno precej negotovosti, vse pa je odvisno od razvoja zdravstvene krize in tudi dogajanja v mednarodnem okolju, predvsem v EU, ter hitre dostopnosti cepiva proti covidu-19 in učinkovite kampanje cepljenja. Foto: Shutterstock
Glede okrevanja v letu 2021 je po navedbah OECD-ja še vedno precej negotovosti, vse pa je odvisno od razvoja zdravstvene krize in tudi dogajanja v mednarodnem okolju, predvsem v EU, ter hitre dostopnosti cepiva proti covidu-19 in učinkovite kampanje cepljenja. Foto: Shutterstock

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je junija Sloveniji za letos v luči negativnih učinkov pandemije covida-19 napovedal 7,8-odstotni padec gospodarske dejavnosti, v prihodnjem letu pa je poleti pričakoval 4,5-odstotno okrevanje. Pričakovana rast v letu 2021 je tako za 1,1 odstotne točke slabša. Organizacija s sedežem v Parizu je prvič postregla tudi z napovedjo za leto 2022. Takrat pričakuje 3,5-odstotno krepitev slovenskega gospodarstva.

Napoved OECD-ja za letos je tako slabša od zadnjih napovedi slovenskih ustanov, kot sta Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in Banka Slovenije ter tudi slabša od jesenskih pričakovanj Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada.

Za prihodnje leto so napovedi OECD-ja slabše od vseh do zdaj izraženih pričakovanj domačih in mednarodnih ustanov, saj upoštevajo že tudi najnovejše zaostrene epidemiološke razmere v državi, ki so privedle do vnovičnega zapiranja javnega življenja in so prekinile močno okrevanje gospodarske dejavnosti v tretjem četrtletju. O odboju slovenskega gospodarstva v poletnem trimesečju so v ponedeljek pričali tudi najnovejši podatki statističnega urada.

Svetovno gospodarstvo na predkoronsko raven do konca leta 2021

Koronska kriza ni premagana, a svetovno gospodarstvo naj bi si opomoglo do konca prihodnjega leta, ko naj bi bilo na voljo cepivo proti covidu-19. To bi pomagalo gospodarstvu na poti okrevanja, so po poročanju tujih tiskovnih agencij v objavljeni napovedi zapisali v OECD.

OECD ocenjuje, da se bo svetovno gospodarstvo letos skrčilo za 4,2 odstotka, kar je nekoliko manj od junijske ocene o šestodstotnem upadu. Globalno gospodarstvo naj bi nato v prihodnjem letu zraslo prav tako za 4,2 odstotka, v letu 2022 pa za 3,7 odstotka.

"Prvič od začetka pandemije covida-19 je na obzorju upanje za lepšo prihodnost," je v poročilu zapisala glavna ekonomistka v OECD-ju Laurence Boone. Napredek v razvoju cepiv in za zdravljenje covida-19 je zmanjšal negotovost, je dodala, a priznala, da bodo morali protikoronski ukrepi najverjetneje vztrajati še nekaj mesecev.

OECD 37 državam članicam svetuje nadaljnje stimulacijske ukrepe. "Brez velike podpore politike bi bile gospodarske in socialne razmere še hujše," je dejala Boone, ki je ocenila, da se bo ta pomoč v prihodnjih mesecih obrestovala. "Gospodarska oživitev bo močna in hitra, ko se bodo dejavnosti znova lahko odprle," je poudarila.