Projekt Severni tok 2 je tako rekoč mrtev. Foto: Reuters
Projekt Severni tok 2 je tako rekoč mrtev. Foto: Reuters

Podjetje bo v prihodnjih dneh na sodišču v Zugu v Švici, kjer ima sedež, vložilo predlog za stečaj, je dejal vodja družbe Matthias Warnig.

Nemški kancler Olaf Scholz je 22. februarja naznanil, da Nemčija v odgovor na rusko priznanje separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine začasno projekt plinovoda Severni tok 2 ustavlja. Scholz je nemškega regulatorja zaprosil za začasno ustavitev postopka za pridobitev dovoljenja za plinovod. Ukrajina in ZDA so potezo pozdravile in ameriški predsednik Joe Biden je naslednji dan naročil uvedbo sankcij proti upravljavcu Severnega toka 2 in njegovim vodilnim uslužbencem.

Podjetje, ki je v lasti ruske državne plinske družbe Gazprom, je nato v začetku marca odpustilo vseh svojih 140 zaposlenih in napovedalo sprožitev insolvenčnega postopka.

Rusija plin v Evropo po drugih plinovodih, tudi čez ukrajinsko ozemlje, še vedno dobavlja. Je pa Putin napovedal, da bodo plačila za plin sprejemali le še v rubljih.

Namesto Rusije vskočile ZDA

Voditelji EU-ja, ki se jim je v četrtek na vrhu v Bruslju pridružil tudi Biden, so med drugim razpravljali o zmanjšanju odvisnosti od ruskih energentov, EU in ZDA pa so dosegli dogovor o dobavi 50 milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina Uniji na leto, ki lahko nadomesti tretjino letne dobave plina iz Rusije v EU. ZDA so se že zavezale, da EU-ju zagotovijo dodatnih 15 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina v tem letu kot nadomestilo za ruski plin.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.