Trboveljske rudarje bodo po potrebi najemale slovenske železnice. Foto: BoBo
Trboveljske rudarje bodo po potrebi najemale slovenske železnice. Foto: BoBo
Prezaposlitve rudarjev

Ob tem se pojavlja več vprašanj, o dolgoročnosti zaposlitve, njeni zanesljivosti, pa tudi o višini plač. Ob koncu rudarske stavke so bile številke o mogočih prezaposlitvah rudarjev na Slovenskih železnicah (SŽ) velike.

Po tistih prvih zagotovilih, ki so bila podana pred 14 dnevi, je bilo od 50 do 80. Na današnji dan ne morem zatrdno zagotoviti niti za enega, je povedal Anton Lisec, predsednik sindikata v RTH-ju.

"Tistim, ki poteče delovno razmerje, se mudi. Jaz sem sprejel odločitev, tako da bi se prezaposlil na železnice," je povedal Aleš Kilar, delavec RTH-ja, ki mu jutri poteče delovno razmerje. Na vprašanje, kdaj misli, da bi lahko odšel delati na SŽ, je odgovoril: "Tudi tega ne vem, rad bi pa čim prej."

Vodstvo rudnika se je že dogovorilo o načinu prezaposlovanja. "Postopek bo potekal tako, da bodo ti delavci zaposleni na naši hčerinski družbi, ki bo opravljala storitve za te odvisne družbe Slovenskih železnic," je povedal Bojan Jelen, direktor RTH-ja. Zaveza SŽ je, da bodo naročili storitve do konca leta 2014. Rudarji pa so zaskrbljeni.

"Najbolj jih moti to, da čas neminljivo teče, rešitev jasnih zdaj ni. Tudi tiste ponudbe, ki so prišle, so, milo rečeno, žaljive. Pa ne zaradi tega, da bi bili razvajeni, ampak zaradi tega, ker niso vredne plačila slovenskega delavca. Mi nismo Romuni, mi nismo Slovaki," je pojasnil Lisec.

Direktor RTH-ja Bojan Jelen pa je ob tem opozoril, da "te plače najbrž ne bodo takšne, kot so bile v rudniku." Obljubljajo pa takšne, kot jih imajo na primerljivih delovnih mestih na železnici. Zato računajo, da se bo vseeno precej rudarjev odločilo zanje.

Marko Planinc, TV Slovenija

Prezaposlitve rudarjev