Konec največjega medijskega prevzema v zgodovini Slovenije. Foto: BoBo
Konec največjega medijskega prevzema v zgodovini Slovenije. Foto: BoBo

Kot so zapisali v skladu z ameriškim kapitalom CME, so tako prekinili prodajno pogodbo, ki so jo julija 2017 podpisali z družbo United Group ‒ ta je v Sloveniji že lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach. V United Groupu so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da so prenehali postopek prevzema.

CME sicer v sporočilu za javnost kot razlog za prekinitev prodajne pogodbe ne navaja dolgotrajnega postopka odločanja Agencije za varstvo konkurence (AVK) o priglašeni koncentraciji podjetij Pro Plus in Slovenia Broadband, prek katere je prevzem želel izvesti United Group.

AVK je novembra v povzetku relevantnih dejstev zapisal, da bi prevzem Pro Plusa, ki naj bi ga izvedel Slovenia Broadband, lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov. Zaradi teh močnih pomislekov so poznavalci predvidevali, da regulator brez korenitih korektivnih ukrepov Slovenia Broadbanda prevzema ne bi odobril.

CME bo sodeloval s POP TV
V CME-ju so zapisali, da so od podpisa pogodbe o prodaji slovenskih in hrvaških dejavnosti Slovenia Broadbandu odplačali za okoli 370 milijonov dolarjev dolga in tako svoje bruto obveznosti zmanjšali za 30 odstotkov. Sočasno pa so v Sloveniji imeli občutno rast prihodkov in dosegli najvišjo raven dobičkonosnosti v desetletju. Dobiček iz poslovanja pred depreciacijo in amortizacijo (OIBDA) je lani dosegel 20,8 milijona dolarjev.

V skladu so tako po navedbah enega od izvršnih direktorjev Michaela del Nina presodili, da se bodo tudi brez prodaje v doglednem času približali želeni ravni zadolženosti. To naj bi dosegli le eno četrtletje pozneje kot v primeru prodaje.

Del Ninov kolega Christoph Manusch ga je medtem dopolnil, da omenjeni posel nikoli ni bil povezan s tem, da ne bi videli poslovne perspektive v Sloveniji. "Ravno nasprotno, močno verjamemo v vrednost medijskega premoženja in prihodnost dejavnosti v Sloveniji, kar je spektakularna rast v zadnjem letu le potrdila," je zatrdil. Dodal je, da se v CME-ju tako veselijo nadaljnjega sodelovanja z ekipo na POP TV.

Propadla združitev Telemacha s Pop TV-jem in Kanalom A