S&P za leto 2011 napoveduje 5,2-odstotni proračunski primanjkljaj. Vlada upa na manjšega. Foto: MMC RTV SLO
S&P za leto 2011 napoveduje 5,2-odstotni proračunski primanjkljaj. Vlada upa na manjšega. Foto: MMC RTV SLO

Negativne napovedi pa nakazujejo možnost znižanja ocene v prihodnjih dveh letih, če vladi ne bo uspelo stabilizirati dolga. S & P namreč ugotavlja, da je odločenost vlade za proračunsko konsolidacijo od začetka hitrega slabšanja položaja javnih financ v letu 2008 oslabela, saj konsolidacijo prelaga v poznejša leta srednjeročnega načrta.

Pritisk na znižanje bonitetne ocene se bo še povečal, če bo vlada odlašala s strukturnimi reformami, še opozarja bonitetna hiša. Menijo, da je vrnitev k stabilnim obetom mogoča, če bo vlada z znižanjem dolga zagotovila konsolidacijo proračuna in izpeljala strukturne reforme, s čimer bi zagotovila izboljšanje konkurenčnosti.

S & P sprejetje pokojninske reforme označuje za pozitivno, saj menijo, da bo, če bo uvedena, ob starajočem prebivalstvu pomembna za dolgoročno stabilnost javnih financ.

Finančni minister Franc Križanič v zvezi s tem upa, da bodo socialni partnerji našli dovolj razumevanja, da bomo lahko družba, ki je sposobna varčevati v časih, ko je varčevanje potrebno, podobno kot smo bili družba, ki se je bila sposobna spopasti s to krizo.

Gospodarstvo okreva, a počasi
Po mnenju S & P-ja slovensko gospodarstvo okreva po globoki recesiji, a kumulativno povečevanje stroškov dela v letih pred krizo znižuje konkurenčnost in zavira okrevanje. S & P Sloveniji za letos napoveduje enoodstotno gospodarsko rast.

Bolj negotova pričakovanja glede domačega povpraševanja, ki jih slabšata razdolževanje podjetij in ponovna krepitev bilanc v bančnem sistemu, bodo po mnenju S & P-ja še naprej zavirala rast kreditiranja in vodila k nižji rasti naložb kot pred krizo.

S & P za leto 2011 napoveduje 5,2-odstotni proračunski primanjkljaj, medtem ko vlada pričakuje, da bo ta znašal 4,8 odstotka bruto domačega proizvoda.