Dobro ohranjena slovenska naravna in kulturna dediščina nam dvigata ocene. Foto: MMC RTV SLO
Dobro ohranjena slovenska naravna in kulturna dediščina nam dvigata ocene. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija se je tako z oceno 4,58 uvrstila takoj za Hrvaško, je v svojem poročilu o konkurenčnosti svetovnega turizma ocenil Svetovni gospodarski forum (WEF). V okviru Evrope se je Slovenija uvrstila na 24. od 42 mest. Z letošnjo uvrstitvijo Slovenije na omenjeni lestvici pa na gospodarskem ministrstvu niso najbolj zadovoljni, je dejal generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar.


Ker raziskavo WEF-a na ministrstvu obravnavajo kot pomemben pokazatelj stanja v slovenskem turizmu, bodo rezultate podrobno preučili, izboljšanje konkurenčnosti na področjih, kjer imamo padce, pa bo prednostna naloga v strateškem obdobju do leta 2016, je zatrdil Hribar.
Padci po lestvici
Slabše kot leta 2011 se je Slovenija odrezala na področjih politične regulative ter poslovnega okolja in infrastrukture. Izrazit padec je WEF ugotovil tudi na področju politike in zakonskih omejitev. Pri samem svetovnem dnu smo tako na področjih previsokih davkov (126. mesto), togosti najemanja in odpuščanja delovne sile (138.) ter ovirah za tuje naložbe (131.)
Na ministrstvu se teh omejitev zavedajo in jih poskušajo odpraviti. Izpostavili pa so dobro turistično infrastrukturo, kjer je Slovenija napredovala in dosegla 14. mesto, je še dodal Hribar.
Nekje smo tudi prvi
Slovenija je napredovala še na področju človeških, naravnih in kulturnih virov. Še posebej pri naravnih virih, kjer smo se dvignili po lestvici navzgor za kar 21 mest. Zlasti dobro mesto (16.) je država dosegla pri kakovosti naravnih virov.
Na prvo mesto pa se je Slovenija uvrstila npr. pri navzočnosti vseh večjih izposojevalnic avtomobilov, nizkih stroških ustanovitve podjetja, dostopnosti do urejenih sanitarij, poslovnih stroških terorizma in ratificiranih mednarodnih okoljskih pogodbah.
Najboljše po najvišji ceni
Kot že rečeno, je prvo mesto ponovno pripadlo Švici. WEF je prvo mesto Švice utemeljil z najboljšo turistično infrastrukturo na svetu. Ob tem je kot prednosti švicarskega turizma izpostavil predvsem transport, visoko kakovost hotelov, bogastvo dobro upravljanih naravnih virov in pomen države kot destinacije za poslovna potovanja.
Švica je prejela skupno oceno 5,66 (najvišja mogoča ocena je sedem), navzdol pa so jo povlekle izredno visoke cene, kjer je bila med 140 ocenjevanimi državami slabša le še Norveška.
Močan skok Paname, Španija pridobila štiri mesta
Najvišja mesta lestvice tako kot že v preteklih letih zasedajo evropske države. Švici, Nemčiji, Avstriji, Španiji in Veliki Britaniji na šestem mestu sledijo ZDA in na osmem Kanada. Francija je v primerjavi z letom 2011 izgubila štiri mesta in zdrsnila na sedmo mesto.
Za zmagovalko pa bi tokrat lahko označili Španijo, kjer so se cene v hotelih zaradi krize znižale, kar je občutno prispevalo k privlačnosti države in ji pomagalo k napredovanju z osmega na četrto mesto.
Med neevropskimi državami je uvrstitev na lestvici zaradi boljše prometne infrastrukture in hotelske ponudbe uspelo izboljšati predvsem Panami, ki se je s 56. povzpela na 37. mesto. Le mesto nižje in s tem najvišje med državami podsaharske Afrike so zasedli Sejšeli, ki jih je WEF tokrat ocenjeval prvič. V turizmu, ki zaposluje 120 milijonov delavcev in posredno še dodatnih 125 milijonov, se letno ustvari devet odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda.