Delavci čakajo še na tri milijone evrov zaostalih plačil. Foto: MMC RTV SLO
Delavci čakajo še na tri milijone evrov zaostalih plačil. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče
Sodišče je odločilo, da je treba plačati izstavljene odvetniške račune. Foto: BoBo
Konstruktor bo moral plačati stečajni upraviteljici

Veljkovičeva, ki jo je v okviru prisilne poravnave najelo nekdanje vodstvo gradbenega podjetja Konstruktor, je stečajnemu upravitelju Matjažu Polenčiču izstavila račun za zastopanje na naroku v višini 220.000 evrov, je za TV Dnevnik poročal Borut Janc.
Ta je plačilu tega in računov še nekaterih drugih odvetnikov in svetovalcev nasprotoval. A sodnica stečajnega senata je zdaj odločila, da naj se računi vendarle plačajo.
Večino predstavlja le en račun
Gre za skupno 277.000 evrov odvetniških in svetovalnih storitev - naročilo jih je nekdanje vodstvo Konstruktorja, ki je več mesecev raztegovalo postopek prisilne poravnave, da bi se izognili stečaju. Daleč najvišji je račun za 220.000 evrov, ki ga Veljkovičeva znižala za polovico.
Delo? Zastopanje na naroku, ki je trajal vsega 42 minut. Stečajni upravitelj zato dvomi, da je račun skladen z odvetniško tarifo in meni, da pravna podlaga za te račune ne obstaja.
Sodnica se s Polenčičem ne strinja
A sodnica stečajnega senata v primeru Konstruktor - Lilijana Rebernik - je menila drugače in izdala obvezno navodilo, da se računi odvetnikoma in dvema svetovalnima pisarnama plačajo.
Med razlogi pa med drugim navedla, da so bile odvetniške storitve nujne za ohranitev stečajne mase Konstruktorja. "Stečajni dolžnik je pustil izpraznjeno blagajno," ob tem ugotavlja upravitelj.

Račun za 220.000 evrov je ekipa TV Dnevnika pokazala predsedniku odvetniške zbornice Mihi Kozincu. Ta se je ob njem le nasmehnil in povedal - takšne tarife so bile sprejete pod ministrom Šturmom.
Zbornica je že večkrat predlagala spremembe, a: "Ministrstvo je to zavrnilo, ker bi po njihovi oceni to pomenilo povečanje odvetniških tarif. Kar pa seveda ni res. Takšnih računov niti v sanjah ne bi bilo," zatrjuje Kozinc.
Je sodnica na prvo mesto postavljala odvetnike?
In drugič - sodnica Lilijana Rebernik je v postopku stečaja prekoračila pooblastila in favorizirala odvetnike in svetovalce - medtem ko imajo nekdanji delavci Konstruktorja prek tri milijone prijavljenih terjatev - neplačanih plač in prispevkov.
Tako upravitelj - ta je zato, pa tudi zaradi neaktivnosti sodnice Rebernik, ki naj bi v nekaterih postopkih po njegovem mnenju delovala nenavadno dolgo - zahteval njeno izločitev iz stečajnega senata. Po naših informacijah naj bi se to že zgodilo. Od nove stečajne sodnice pa bo upravitelj zdaj zahteval, da navodilo za plačilo računov - prekliče.

Konstruktor bo moral plačati stečajni upraviteljici