Padavine so razredčile slanico. Foto: Radio Koper
Padavine so razredčile slanico. Foto: Radio Koper


Nestanovitno vreme jim je nagajalo že na začetku poletja, saj so v prvem mesecu pobrali le okoli 250 ton, je še konec julija pojasnjeval Dario Sau, ki v družbi Soline bdi nad pridelavo soli.

Letošnjo sezono so končali 3. septembra po dveh obilnejših nevihtah konec avgusta in na začetku tega meseca. V Sečovljah je namreč zapadlo približno 132 milimetrov dežja. Po besedah Saua je bila slanica preveč razredčena in bi preprosto potrebovali preveč časa, da bi ponovno vzpostavili stanje, primerno za proizvodnjo.

Večjih zalog visoko koncentrirane slanice namreč niso imeli, saj so jo zaradi vremena že izkoristili v mesecu juliju, da so lahko zagotovili primerno proizvodnjo kasneje v avgustu.

"S količino pridelane soli nismo prav zadovoljni," je ob tem priznal Sau. Pridelali so namreč okoli 1.700 ton soli in okoli 70 ton solnega cveta, kar je daleč od proizvodnega načrta. V skladu s tem bi morali pridelati okoli 3.500 ton soli oz. minimalno vsaj 2.500 ton.

Zaloge so pičle zaradi leta 2014
Delno si bodo v Sečoveljskih solinah sicer lahko pomagali z lanskimi zalogami, ki pa "niso tiste, ki bi si jih želeli imeti". To je posledica leta 2014, ko zaradi izredno neugodnega vremena niso pridelali niti kilograma soli. Na zalogi bi morali tako imeti vsaj še toliko soli, kot so je pridelali letos, je ocenil Sau.