Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetovni trg sončne energije raste eksponentno, navaja SolarPower Europe. Približno desetletje je trajalo, da je svetovna sončna zmogljivost dosegla en teravat; leta 2012 je bila pri 100 gigavatih. Zdaj naj bi v le treh letih zmogljivost več kot podvojili, na 2,3 teravata.

Poročilo je v celoti dostopno tukaj. Omeniti je treba tudi, da avtor poročila, SolarPower Europe združuje več kot 250 podjetij in drugih akterjev iz sektorja solarne električne energije.

To je enako bruto proizvodnji elektrike Francije in Nemčije skupaj, so podatek prikazali v SolarPower Europe.

Leto 2021 je bilo deveto leto zapored, ko je bila vgrajena nova rekordna zmogljivost, in sicer 168 gigavatov. Letošnje leto pa naj bi bilo ponovno rekordno z več kot 200 gigavati inštalirane nove moči.

"Svet je vstopil v solarno teravatno dobo in bo dosegel mejo dveh teravatov v prihodnjih treh letih. Državljani, podjetja in vlade po svetu prepoznavajo ogromno moč sonca pri zagotavljanju energetske suverenosti, varovanju podnebja in blaženju izrednih cen energije. Evropska solarna teravatna doba je na dosegu roke in mogoča z ambiciozno in odločno solarno strategijo EU-ja," je poročilo komentiral predsednik SolarPower Europe Aristotelis Čantavas.

Najhitrejša rast med obnovljivimi viri energije

Sončna energija sicer med vsemi obnovljivimi viri ostaja najhitreje rastoča. Leta 2021 je predstavljala več kot polovico od skupno 302 gigavatov novo inštaliranih zmogljivosti obnovljivih virov. Za več kot 70 gigavatov je pri tem prehitela najbližjega zasledovalca, vetrno energijo.
V celotni evropski regiji je bilo lani inštaliranih za 31,8 gigavata novih sončnih zmogljivosti, kar je pomenilo 33-odstotno rast. Pri tem 25 od 27 članic EU-ja letos načrtuje inštalacijo več zmogljivosti kot lani. Letos v SolarPower Europe v Evropi računajo na 39 gigavatov nove moči, še večji pospešek pa pričakujejo srednjeročno. Celina naj bi do leta 2025 dosegla več kot 100 gigavatov letno in do leta 2030 presegla en teravat, še razkriva poročilo.