Za dokapitalizacijo NLB-ja bo vlada namenila 106,2 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Za dokapitalizacijo NLB-ja bo vlada namenila 106,2 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
KBC je napovedal, da pri dokapitalizaciji ne bo sodeloval. Foto: RTV SLO
Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav je zainteresirana za čim večji lastniški delež v NLB-ju. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija NLB-ja

Država bo za dokapitalizacijo, sicer vredno 300 miljionov evrov, neposredno namenila 106,2 milijona evrov. Pri tem bo 34,58 miljiona evrov zagotovljenih neposredno iz proračuna, 55,34 milijona bo zagotovila Zavarovalnica Triglav, 16,32 miljona pa družba za svetovanje in upravljanje. Kot je zagotovil državni sekretar Andrej Šircelj, rebalans proračuna za dokapitalizacijo ne bo potreben.

Lastniška struktura banke se bo tako spremenila, pri čemer Šircelj na vprašanje o sodelovanju Triglava odgovarja, da gre za ustvarjanje sinergijskih učinkov med bančnim in zavarovalniškim poslovanjem.

Vpis novih delnic med 17. in 30. aprilom
Lastniki bodo prihodnji teden povabljeni k vpisu novih delnic NLB-ja. Vpis prednostne pravice obstoječih delničarjev bo potekal med 17. in 30. aprilom, kot pa je povedal Šircelj, še ni znano, ali bodo v tem krogu dokapitalizacije sodelovali vsi obstoječi delničarji. Tako tudi še ni odločeno, kako bo potekal drugi krog v primeru, da prednostne pravice do vpisa ne bodo izkoristili vsi.

Cena dokapitalizacijske delnice bo znašala 334 evrov, pri čemer gre za 3,13-kratnik knjigovodske vrednosti delnice, tako da bo skupaj dokapitalizacija vredna 300 milijonov evrov.

Zakaj dokapitalizacija?
Kot je še pojasnil Šircelj, je dokapitalizacija banke potrebna, da se zagotovi kapitalsko ustreznost, za uresničevanje dologoročne strategije NLB-ja in njegovo predvideno organsko rast, povečanje tržnega deleža in širitev na tuje trge.

Iz NLB-ja pa so za MMC sporočili, da odločitve vlade, da bo dokapitalizacija izvedena s pomočjo Triglava, ne komentirajo, niti jim ni znano, ali bo na ta načun zavarovalnica povečala lastniški delež v banki. Država je pač izkoristila prednostno pravico, pojasnjujejo.

Soglasje k naložbi v drugo družbo pa je na seji sprejel tudi nadzorni svet Triglava, niso pa potrdili, da gre za naložbo v NLB. Glede dokapitalizacije pa so dejali, da jim je sodelovanje z banko pomembno predvsem zaradi skupnega nastopa v tujini.

KBC ne bo sodeloval
Iz belgijskega KBC-ja, ki je 34-odstoten lastnik banke, so sporočili, da pri povečanju kapitala ne bodo sodelovali, saj so že pred nekaj meseci napovedali umik z banke, ker jim ni uspelo povečati deleža nad 50 odstotkov. KBC-jev delež naj bi se tako zmanjšal na 27 odstotkov.

V spletnih Financah pa se sprašujejo, ali bo v dokapitalizaciji sodelovala tudi EBRD, ki naj bi se tudi umikala iz NLB-ja. Za nakup njenega petodstotnega deleža naj bi se zanimala finančna skupina Poteza.

Dokapitalizacija NLB-ja