Igor Vidmar. Foto: BoBo
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Spoštovani,

Slovenija zlata pod koši! Izjemno, vse čestitke!

Ker pa nisem na komercialni televiziji, bom nehal z eksploatacijo in rekel: sanje so dovoljene nocoj, že v nedeljo pa nova politična mora: referendum o drugem tiru, ki ga sploh ne bi smelo biti!

Drugi tir bi moral že stati ali se graditi. Ampak ta vlada ima vsaj namen, kajne? Da, veliko dobrih namenov, a malo sposobnosti in politične volje za uresničitev ter še manj čuta odgovornosti. Ministrica za okolje ni odstopila kljub vrsti preprečljivih okoljskih polomij; zamujanje zdravstvene reforme je morda že usodno; kmetijski minister (vidi se tudi kot novi predsednik vlade) pa se hvali s 40-odstotno prehransko samooskrbo!

Aja, pa teran je ubranil, gozdov in vode pač ne. Kaj pa recimo stanovanjska politika, skrb za mlade? Zanjo namenja Slovenija stokrat manj kot Evropa; vlada pa hitro sprejema zakone v korist multinacionalke Airbnb, ki draži najemnine.

Zmagovita arbitraža je že skoraj strel v koleno. Premier je odločno neodločen, zunanji minister pa nediplomatsko solira in arbitražo privatizira za dvigovanje popularnosti. In taki vladi naj zdaj slepo zaupamo, da projekt drugega tira ne bo projekt za krajo, kot je bil Teš 6, čeprav vlada ignorira ali eskivira resno stroko in njene bistveno nižje izračune? Naj verjamemo, da 2. tir ne bo trojanski konj za sumljive načrte z Luko Koper in za madžarske nacionalne interese? Drugi tir potrebuje, si zasluži boljše vladanje. Zaslužijo pa si ga tudi bolniki, upokojenci, prekarci, kmetje, zasluži si ga okolje in tudi košarka.

Kaj pa mi državljani, ustavni suveren Slovenije? Če bomo še naprej le navijači in potrošniki, si ga pač ne. Lahko noč in srečno.