Razgled, ki se ti odpira na planini, budi nove ideje ... Foto: Ivi Čepin
Razgled, ki se ti odpira na planini, budi nove ideje ... Foto: Ivi Čepin
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek. Foto: MMC RTV SLO

Markusov oče je že leta 1988 začel projekte obnovljive energije v deželi Salzburg. Danes ima posestvo - kmetijo, družinsko podjetje pa ima zaradi izkoriščanja vodne in sončne energije 15 do 20 odstotkov nižje stroške pri predelavi mesa, proizvodnji piva in turizmu.

Markus kot uspešen podjetnik preživlja poletne mesece na planini na več kot 1.700 metrih, kjer pase 100 krav, več kot 200 ovac, konje. In v leseni koči, ki jo je postavil že njegov ded in kjer je njegova babica delala sir, vsak dan sprejme gorske kolesarje, planince in jim v sezoni borovnic pripravi kulinarično posebnost njegove planine, borovnice s polnozrnato moko in sladkorjem, popečene na štedilniku na drva. Vsi so navdušeni ... in se vsako poletje vračajo.

Markus me odpelje še na sosedovo planino, kjer trije mladi ljudje, bratranci in sestrične, živijo čez poletje. Johannes vsako jutro dela sir, Veronika z veseljem postreže gorske kolesarje, ki že navsezgodaj pridejo na planino. Razgled, ki se ti odpira na planini, budi nove ideje ...

Markus in njegova družina so ob vseh svojih dejavnostih srečni in polni pozitivne energije, ki jo tako pogrešam, ko se po 300 kilometrih vrnem domov.

Voznika cisterne, ki je povzročil nesrečo ali pa tudi ne, so po dveh tednih iskanja v okviru nacionalne policijske akcije našli sovaščani z Dolenjskega s pomočjo jamarjev. Gre vendar za življenje. Kakšne stiske je preživljal? Sistem - birokrati so bili neuspešni pri tem, da bi ga našli, morda rešili življenje

Birokrati so jo v času, ko smo snemali v Avstriji, pravzaprav in kot kaže, že prej, zagodli tudi v zvezi z arbitražo in dolgoletnim razreševanjem določitve meje med Slovenijo in Hrvaško.

Birokrati še vedno iščejo rešitve in pritiskajo na Grčijo.

Koliko časa bomo še dovoljevali, da bodo neumne birokratske rešitve uravnavale naša življenja?

Dežela Salzburg danes omogoča, da njeni prebivalci nabavijo električni avto za isto ceno kot stane konvencionalni, na bencin. Torej še vedno obstajajo tudi pametne in človeku prijazne odločitve, če ne drugače, jih je, kot kaže, treba izsiliti.