Galerija v Tel Avivu, ki je dragoceni artefakt dobila v hrambo,
Galerija v Tel Avivu, ki je dragoceni artefakt dobila v hrambo, "še razmišlja o naslednjem koraku". Foto: www.banksy.co.uk

Zdaj so dragoceni artefakt prenesli v umetniško galerijo v Tel Aviv.

Po navedbah izraelskih medijev poslikava upodablja glodavca in ima nazoren naslov Podgana s fračo. Podgana je sicer priljubljen motiv v umetnosti najslavnejšega anonimnega umetnika na svetu.

Kakšna je simbolika podgane?
Banksy naj bi pred 15 leti obiskal Betlehem in bil zelo pretresen nad razmerami, v katerih živijo Palestinci na Zahodnem bregu. Podgano je narisal na zunanjost izraelske vojaške postojanke, ki je bila pozneje opuščena. Odstranili so tudi steno s poslikavo, ki so jo neznanci počečkali in na vrh z rdečo barvo napisali "Banksy – podgana, počivaj v miru". A vandalizem na srečo ni bil dokončen: Banksy je uporabil barvo na osnovi terpentina, kar pomeni, da se je dalo sprej z njegove poslikave preprosto sprati.

Nekateri v podgani s fračo vidijo aluzijo na svetopisemsko priliko o Davidu in Goljatu, ki nas uči, da velikost in moč nista nujno odločilna dejavnika pri določanju zmagovalca v spopadu.

Ni znano, kdo je mural vandaliziral, a škodo se je dalo popraviti. Foto: https://www.ynetnews.com
Ni znano, kdo je mural vandaliziral, a škodo se je dalo popraviti. Foto: https://www.ynetnews.com

Obnovo poslikave je usklajeval ameriški trgovec z umetninami, čigar identiteta ni znana. Odstranili so tudi nakracane besede in umetnini vrnili njen prvotni videz. Neznani ameriški trgovec z umetninami je tudi organiziral prevoz murala z Zahodnega brega v Tel Aviv.

Cementna plošča z muralom je težka približno 800 kilogramov, za njen dvig pa so potrebovali žerjav.

Po besedah lastnikov izraelske umetniške galerije, ki so prav tako ostali anonimni, ima mural veliko vrednost. Mogoče je, da ga bodo, preden ga bodo dali v prodajo, pokazali javnosti, verjetno skupaj z razstavo drugih del Banksyjeve ulične umetnosti.