Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na ogled je nekaj več kot sto del, večinoma gre za Banksyjeve grafike in izvirna dela, ki so nastala kot podlaga za naslovnico albumov znanih glasbenih skupin, kot so denimo Röyksopp ali Blur, pa tudi dela umetnikov, ki so vplivali nanj in obratno. Razstavljeni so tudi plakati Banksyjevih razstav.

Banksyjeva dela je v Ljubljano pripeljala Galerija Deva Puri, ki jo vodi David Rjazancev (v preteklosti je v Sloveniji organiziral razstave grafik Marca Chagalla, Pabla Picassa in Salvadorja Dalíja ter Razkrita telesa na Gospodarskem razstavišču). Banksyja predstavlja v neke vrste pop-up prostoru, ki je v nekdanji prodajalni športnih oblačil na Čopovi ulici. Razstava bo za javnost odprta od jutri, torej petka – galerija se odpre ob 10.00.

Banksyjeve razstave niso posebna redkost. V zadnjih letih so v naši bližini organizirali kar nekaj neavtoriziranih postavitev. Tudi ljubljanska razstava ni avtorizirana, ampak do česa takšnega je tako rekoč nemogoče priti, pravi David Rjazancev, saj Banksy sodeluje zgolj z najvidnejšimi umetniškimi institucijami. Kot doda Rjazancev, so pravzaprav trije načini, kako se postavi razstava Banksyjevih del – prva bi bila torej z njegovim sodelovanjem, kar je dano le redkim. Drugi način, ki je po vsem svetu precej razširjen, je, da se Banksyjeve podobe snamejo s spleta in se natisnejo na fototapete ali kako drugače prezentirajo. Po tretjem načinu se obrne na galerije in zbiralce Banksyjevih del in na kup zbere izvirne grafike – na ta način je nastala tudi ljubljanska postavitev, pojasni.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po njegovih besedah je največ zbiralcev Banksyjevih del v Veliki Britaniji, od koder pa so takšna posojanja del po brexitu otežena, poleg tega Slovenijo povezujejo z Vzhodno Evropo in so do sodelovanja včasih zadržani, zato je bilo treba kar nekaj truda, pravi Rjazancev. Banksyjeve stvaritve spadajo danes med bolj reproducirane podobe iz sveta vizualne umetnosti, vendar na razstavi so na ogled tista dela, za katera je Banksy zares hotel, da gredo med ljudi, poudarja avtor razstave. Marsikateri od zbiralcev, ki so za to priložnost posodili grafike ali naslovnice za albume, so jih kupili še v času, ko je bil Banksy še razmeroma neznan in jih je bilo mogoče kupiti po 300 funtov. Do danes so cene zrastle in so za marsikoga nedosegljive, Banksyjevi s prizorišč odstranjeni grafiti pa krasijo le še domove premožnih zbiralcev.

Banksyjevih del je, kolikor hočete, pravi Rjazancev, zato si je Bansky zamislil trik. V boju proti neavtorizirani prilastitvi njegovih del oz. neštetih odtisov podob si je umetnik zamislil certifikat v podobi ilegalne valute 10 funtov, na kateri je podobo kraljice zamenjala podoba Diana. Kadar ima torej delo zares umetnikov certifikat, ga pospremi pretrgan bankovec – polovica pripada lastniku dela, polovica pa umetniku. In takšna dela s certifikatom sestavljajo tudi pričujočo razstavo, pravijo v galeriji.

Razstava sicer odpira tudi vprašanja samega avtorstva in izvirnosti umetniškega dela, ki prihaja prav v primeru Banskyja posebej do izraza. Razstavljena je na primer rolka Clown Skateboards, za katere je Banksy nekoč narisal emblem, a se kupci za te rolke sprva niso posebej zmenili. Ko je pozneje Bansky zaslovel, so v pri Clown Skateboard njegovo podobo množično reproducirali in začeli prodajati tako rolke kot grafike.

Plakat s Picassovim golobom miru. Foto: MMC RTV SLO
Plakat s Picassovim golobom miru. Foto: MMC RTV SLO
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razstava se odpre z uvodno špico za tretjo epizodo 22. sezone, ki jo je zasnoval Banksy, med bolj znanimi razstavljenimi deli, pa so Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag, Gulf Sale, Toxic Marry, Applause ter ročno izdelana naslovnica za Röyksopp. Prav tako bodo razstavljene plošče z njegovimi prepoznavnimi grafičnimi motivi, kot so Flower Thrower, One Day We'll Be In Charge in Happy Choppers.

Razstavljena so tudi dela tistih, ki so jih ustvarili umetniki, ki so nanj vplivali ali z njim sodelovali. Med drugim vidimo dela francoskega grafitarja Bleka le Rata. "Vsakič, ko mislim, da sem narisal nekaj originalnega, ugotovim, da je Blek Le Rot to že naredil. Samo dvajset let prej," je o njem dejal Banksy. Razstavljeni so tudi Cauty, Shrigley in Gillette. Med umetniki, ki so na Banskyja vplivali, je denimo plakat s podobo Picassovega goloba miru, ki je bil uradna spremljava mirovnih kongresov. Golob je pozneje navdihnil Banksyjev grafit v Palestini. Na ogled so med drugim tudi Warholova serija Marilyn Monroe in njegove pločevinke Campbell Soup.

Razstava o predvidoma na ogled do 21. aprila. Gre sicer za pop-up razstavo, vendar pa si Rjazancev želi, da bi ostala možnost tudi za nadaljnje postavitve.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Banksyjeva pop-up razstava v Ljubljani