Posodje so našli na območju kompleksa grobišč v Yehudu, uporabljali pa so ga prebivalci v obdobju, ko je bila tamkajšnja dežela znana kot Kanaan. Arheologi so posode odkrili že leta 2012, ko so se izkopavanj na tej lokaciji lotili strokovnjaki Izraelskega urada za starine (IAA) pod vodstvom arheologinje Eriole Jakoel s tega urada.

Lončeno posodje so odkrili že med izkopavanji pred desetimi leti. Foto: IAA
Lončeno posodje so odkrili že med izkopavanji pred desetimi leti. Foto: IAA

Najnovejše ugotovitve o prisotnosti opija pa so rezultat nove raziskave tega urada v sodelovanju s telavivsko univerzo in Weizmannovim inštitutom za znanost iz izraelskega mesta Rehovot, piše BBC.

S tal današnje Turčije prek postanka v Kanaan
Zgodovinarji menijo, da je bil opij pridelan na tleh današnje Turčije in bil pripeljan v Jehud prek Cipra. Glede na njihovo poročilo naj bi bili same posode oziroma vrči izdelani prav na Cipru. Vrči pa so bili del številnih lončenih posod, za katere se domneva, da so jih v grobnice dali zato, da pospremijo pokojnike v posmrtno življenje.

Sorodna novica Kam gre naš opij

Dotične posode so opisane kot vrči z enojnimi ročicami in okroglimi vznožji, oblikovanimi kot narobe obrnjeni zaprti makovi cvetovi, kar je že pred časom dalo povod za domnevo, da so tovrstno posodje uporabljali za opojne substance pri obredju. In z analizo odkritja v Jehudu so se prvič tudi dejansko dokopali do sledi opija v njih.

Kot navaja Jerusalem Post, gre za najstarejše znane dokaze ne le o uporabi opija, temveč nasploh za najstarejše dokaze na svetu o uporabi psihoaktivnih snovi. Ta najdba prav tako potrjuje zgodovinske zapise in arheološke hipoteze, da sta opij in trgovina z njim igrala osrednjo vlogo v kulturah Bližnjega vzhoda, so zapisali raziskovalci.

"Mogoče je, da so med temi obredi, ki so jih vodili družinski člani ali duhovnik v njihovem imenu, udeleženci poskušali dvigniti duha svojih umrlih sorodnikov, da bi izrazili prošnjo in z uporabo opija dosegli ekstatično stanje. Druga možnost je, da je bil opij, položen poleg trupla, namenjen pomoči duhu posameznika, da se dvigne iz groba v pripravi na srečanje s sorodniki v naslednjem življenju," je dejal Ron Beeri iz IAA-ja.

Konoplja na jugovzhodu Izraela
Leta 2020 so raziskovalci snov, ki so jo našli v 2700 let starem templju v Tel Aradu na jugovzhodu Izraela, identificirali kot konopljo. Po njihovih domnevah so jo takratni prebivalci nemara prav tako uporabljali v verskem obredju.