Pravijo, da je razlogov več – ne le prijava, ampak predvsem situacija s covidom-19.

Jernej Lorenci. Foto: Sandi Fišer
Jernej Lorenci. Foto: Sandi Fišer

Anonimno prijavo zoper Lorencija so na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo (AGRFT) predali v reševanje Univerzi v Ljubljani. Tam so ugotovili, da ni razvidnih konkretnih opisov domnevnih zlorab, niti ni razvidno, kdaj in kako naj bi se zlorabe dogajale.

"Na podlagi takšne nekonkretizirane anonimne prijave kakršnega koli postopka skladno z določbami pravilnika ni mogoče izpeljati, zaradi česar prijave ne moremo obravnavati," je za STA povedal dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek.

Po anonimni prijavi zoper režiserja in profesorja na AGRFT-ju Lorencija prestavitev premiere

Strokovni svet Drame zahteval prekinitev sodelovanja z Lorencijem, dokler se sum ne razišče
Prijava je bila eden od razlogov za prestavitev premiere Odiseje v Lorencijevi režiji, ki so jo nameravali uprizoriti septembra v Križankah. Nastajala je kot koprodukcija med SNG-jem Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim in Festivalom Ljubljana. Odločitev so sprejeli v dneh, ko je v medije prišla korespondenca med strokovnim svetom Drame in njenim ravnateljem Igorjem Samoborjem. Prvi je namreč zaradi tega od ravnatelja zahteval prekinitev sodelovanja z režiserjem, dokler se sum ne razišče in ovrže.

Kot je tedaj pojasnil Samobor, je usoda Odiseje povezana tudi s potekom razreševanja problematike anonimnih prijav na AGRFT-ju, omenil pa je tudi primernejše pogoje igranja s poslovnega vidika zaradi epidemije. Tudi danes je kot enega glavnih razlogov, zakaj ostajajo pri tej odločitvi, omenil trenutno situacijo s covidom-19.

"Glede na trenutno stanje v državi si ne upamo tvegati"
"To je zelo velik projekt, glede na trenutno stanje v državi pa si ne upamo tvegati in bi ga verjetno v vsakem primeru zaustavili,"
je povedal za STA. Producenti so se po njegovih besedah pogovarjali o tem, ali je predstavo sploh smiselno pripravljati glede na to, da bi jo lahko gledala največ tretjina ljudi, kar bi bilo slabo za gospodarni vidik, zato so se odločili, da jo prestavijo za dve leti.

AGRFT: V predavalnici bo odslej študent vsaj z dvema pedagogoma, ne le enim

"Glavni razlog je epidemija, drugo pa je seveda tudi to, da je prav, da se stvari umirijo. Zdaj je veliko razburjenje in za predstavo ni dobro, če se rodi v tak čas," je dodal Samobor. Po njegovih besedah namreč močno stavijo na Odisejo, ker gre za nadaljevanje Lorencijeve Iliade, ki je doživela uspeh tudi v svetovnem merilu. Zato bi jo bilo po njegovem mnenju neumno izpostaviti "slabemu razpoloženju in nerazčiščenim zadevam".

Zvrstilo se je več prijav
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo se v zadnjem času spopada s prijavami o neprimernem vedenju profesorjev, ki so jih na akademiji predali v reševanje etični komisiji Univerze v Ljubljani.

Prijave so se začele vrstiti po tem, ko je na začetku leta igralka Mia Skrbinac razkrila, da jo je spolno nadlegoval igralec in profesor igre Matjaž Tribušon. Akademija je nato v preteklem mesecu državnemu tožilstvu naznanila sum storitve kaznivega dejanja.