Mural, ki ga je naslikal znani ulični umetnik Cibo. Foto: Mladi zmaji/Nina R. Orlić
Mural, ki ga je naslikal znani ulični umetnik Cibo. Foto: Mladi zmaji/Nina R. Orlić

Mural, slavnostno odprtje je potekalo danes ob 18. uri v okviru dogodka Cela šiškarija, je umetnik Cibo na pročelju stavbe ob Kinu Šiška ustvarjal od začetka septembra.

Pier Paolo Spinazze oz. Cibo je mural na temo zavržene hrane pripravil v okviru Festivala uličnih umetnosti Ljubljana Street Art Festival. Spinazze, čigar psevdonim pomeni hrana, že več kot dvajset let čez sovražni govor in simbole umetelno grafitira sadje, pridelke in druge italijanske kulinarične dobrote; eno sovražno sporočilo za drugim preoblikuje v velikanske jagode, testenine s paradižnikom ali rezine parmezana, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da je "ulična umetnost odlično orodje za komunikacijo in razpravo o aktualnih temah o trajnostnosti ter za izboljšanje javnih prostorov v korist lokalnih skupnosti."

Umetnik je o nastajanju murala v Ljubljani povedal: "Mural izhaja iz dveh konceptov. Prvi ima opraviti z zdravo prehrano in petimi barvami zelenjave. Drugi se nanaša na uporabo plastike, ki jo uporabimo samo enkrat in nato zavržemo. Velikokrat o tem sploh ne razmišljamo, ker nismo navajeni. Mural bo prav tako deloval kot iluzija kontinuitete, saj smo na koncu to, kar jemo."

Potekale so tudi delavnice
Končale so se tudi brezplačne delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnostnosti, ki so od 1. do 15. septembra potekale v prostorih zavoda Mladi Zmaji. Delavnice, ki so bile namenjene mladim od 15. do 18. leta, so vodili lokalni pedagogi in umetniki, za interaktivne vsebine in drugačen pristop k učenju mladih v Ljubljani pa so poskrbeli direktorica IRDO in vodja projekta YAFE – Mladinska umetnost za mlade v Sloveniji Anita Hrast, predsednica in strokovna vodja društva Focus, društva za sonaraven razvoj Živa Kavka Gobbo ter akademski slikar in ulični umetnik Fedja Šičarov.

Organizirane so bile tudi delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnosti. Foto: Mladi zmaji/Nina R. Orlić
Organizirane so bile tudi delavnice o ulični umetnosti in okoljski trajnosti. Foto: Mladi zmaji/Nina R. Orlić

Projekt je potekal pod okriljem Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, Inštitutom za urbana vprašanja (INURB), Kinom Šiška, Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in tujimi partnerji.

Delavnice in nastanek murala je spremljala videoekipa, njeno delo pa bo postalo del mednarodnega dokumentarnega filma na temo mladinske ulične umetnosti in okoljske trajnostnosti, ki ga v Ljubljani soustvarja Adam Mulalić.

Šiška je polna dogajanja
Cela šiškarija je predstavitveni dogodek kulturne četrti Šiška, v okviru katerega se bodo na stojnicah, interaktivnih delavnicah, različnih tematskih vodenjih, nastopih, Knjižnici pod krošnjami in v svojih prostorih, odprtih za javnost, predstavili muzeji, galerije, lokalni ustvarjalci in trgovci, mladinske organizacije in drugi, ki soustvarjajo utrip kulturne četrti Šiška.

Danes bo ob 18. uri odprtje novega murala na zgradbi nekdanje občine Šiška, ob 19. uri pa bo na Trgu prekomorskih brigad Šiška Open: Špil liga X, veliki brezplačni koncert zmagovalcev desetih sezon natečaja Kina Šiška za dijaške glasbenike.

Kulturna četrt Šiška je pilotni projekt, ki so ga v Turizmu Ljubljana zastavili v sodelovanju z ustvarjalci šiškarskega utripa in lokalnimi prebivalci. Želja je vzpostaviti dolgoročen model sodelovanja s predstavniki lokalne skupnosti in kulturnimi deležniki, ki že delujejo v četrtih in soustvarjajo njihov utrip. Foto: MMC RTV SLO
Kulturna četrt Šiška je pilotni projekt, ki so ga v Turizmu Ljubljana zastavili v sodelovanju z ustvarjalci šiškarskega utripa in lokalnimi prebivalci. Želja je vzpostaviti dolgoročen model sodelovanja s predstavniki lokalne skupnosti in kulturnimi deležniki, ki že delujejo v četrtih in soustvarjajo njihov utrip. Foto: MMC RTV SLO

Druženje v četrti Šiška se bo nadaljevalo tudi v soboto: Na delavnici Studia Biskvit bo mogoče ustvarjati iz gline, računalniški muzej pripravlja medgeneracijski izziv v DOS-igrah na retro računalniku, pod okriljem Mladih zmajev Šiška bodo potekale delavnice lokostrelstva, boksa in drugih športov, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib pa bo v sodelovanju z Zavodom Alfakan organiziral delavnico o kulturi sobivanja s psom v mestu. Ob tem bo Muzej novejše in sodobne zgodovine omogočil spoznavanje interaktivnega zemljevida Šiške, kamor bodo lahko obiskovalci prispevali svojo osebno zgodbo, povezano s Šiško.

Sorodna novica Šiška bo dobila nov mural – tokrat bo spodbujal k premisleku o zavrženi hrani

Inštitut za urbana vprašanja organizira vodstvo po Šiški na temo grafitov, v Galeriji Photon bo potekal voden ogled po razstavi Drugačni svetovi 2023. Vodnikova domačija pripravlja pripovedovalski sprehod po Šiški za otroke in pripovedovalski dogodek po romanu Lada Kralja Ne bom se več drsal na bajerju.

Na malem odru bo nastopil mladi DJ Toljo, zvečer pa bo v galeriji MoTA Lab potekal pogovor z umetnikom Matejem Mihevcem, ki se predstavlja s projektom DeconstructedClub.

Projekt kulturnih četrti
Kulturna četrt Šiška je pilotni projekt, ki so ga v Turizmu Ljubljana zastavili v sodelovanju z ustvarjalci šiškarskega utripa in lokalnimi prebivalci. Želja je vzpostaviti dolgoročen model sodelovanja s predstavniki lokalne skupnosti in kulturnimi deležniki, ki že delujejo v četrtih in soustvarjajo njihov utrip. Z oblikovanjem prepoznavnih kulturnih četrti si prizadevajo za uravnotežen in trajnostni razvoj mesta, hkrati pa želijo izboljšati možnosti za preživljanje prostega časa tako za lokalno prebivalstvo kot domače in tuje obiskovalce. “Z obiskovalci želimo deliti vse obraze Ljubljane in jih povabiti izven ustaljenih poti, da doživijo utrip živahnih ljubljanskih sosesk. V kulturne četrti želimo povabiti odgovorne, radovedne in raziskovalno usmerjene posameznike in družine, ki iščejo pristne izkušnje, urbano atmosfero in kulturno produkcijo. Zato smo v središče postavili urbana, ustvarjalna in kulturna doživetja,” je povedala Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.