Egiptologi so izrazili predvsem bojazen, da je bila zagnana celovita rekonstrukcija znamenitega spomenika, v kateri je ogroženo njegovo zgodovinsko tkivo.

Mostafa Waziri je videoposnetek objavil pretekli teden, egiptovsko ministrstvo za starine pa je po negodovanju tako egiptologov kot javnosti nad projektom sporočilo, da ustanavlja odbor za pregled obnove piramide Mikerins. Da bi umirili razpravo, so ustanovili znanstveni odbor, ki bo analiziral projekt obnove. Odboru predseduje priznani egiptovski arheolog Zahi Hawass, je po pisanju Al Džazire Balkans poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor sestavljajo "strokovnjaki za inženiring in arheologijo" iz Češke, Nemčije, ZDA in iz Egipta. Končno poročilo odbora bo vsebovalo potrebne postopke in korake za usklajevanje z Unescom. "Odločeno bo, ali se bo projekt nadaljeval ali ne," pravijo na ministrstvu. Kot navedeno, so ob vznožju omenjene piramide dela potekala že prejšnji teden. V prvotni obliki je bilo njeno dno prekrito z granitom, vendar se je sčasoma del te obloge izgubil. Cilj prenove je obnoviti prvotni slog stavbe z rekonstrukcijo granitne osnove.

Sorodna novica Egiptovske oblasti porušile stavbo znamenitega umetniškega središča v Kairu

V Egiptu, kjer turizem prinaša deset odstotkov BDP-ja, je vprašanje ohranjanja dediščine pogosto v središču burnih razprav. Nedavno je rušenje delov zgodovinskega jedra Kaira sprožilo javne kampanje proti temu, kar je redkost v državi, v kateri je politična opozicija večinoma prepovedana.

Med drugim so v okviru tega rušenja januarja s tlemi zravnali znamenito središče sodobne umetnosti, imenovano Darb 1718. Egiptovska prestolnica je namreč deležna obsežne prenove, saj predsednik Abdel Fatah Al Sisi poskuša posodobiti prenaseljeno mesto in zgraditi svojo novo, dobrih 54 milijard evrov vredno prestolnico na robu puščave.