Prihodnje leto bo na Festivalu Ljubljana tekmovanje v trobilskih kvartetih in kvintetih. Na fotografiji rogisti FourCor, ki so nastopili na marčevskem koncertu Kromatike. Foto: SOJ RTV SLO/Arhiv Glasbene produkcije RTV Slovenija
Prihodnje leto bo na Festivalu Ljubljana tekmovanje v trobilskih kvartetih in kvintetih. Na fotografiji rogisti FourCor, ki so nastopili na marčevskem koncertu Kromatike. Foto: SOJ RTV SLO/Arhiv Glasbene produkcije RTV Slovenija

Festival Ljubljana je v sklopu lanskega programa priredil mednarodno tekmovanje, katerega format se jim je očitno obrestoval in ga bodo letos ponovili. Potem ko so lansko tekmovanje zaznamovale črno-bele tipke, bodo drugo tekmovanje zaznamovala trobila v skupini štirih ali petih izvajalcev. Tekmovanje bo potekalo med 24. februarjem in 1. marcem prihodnje leto v Slovenski filharmoniji, prijave zanj pa bodo odprli s 15. marcem in jih bodo sprejemali do 15. septembra letos.

Natančnejši pogoji sestav kvartetov in kvintetov trobil
Tekmovanja za trobilne zasedbe se bodo lahko udeležili profesionalni trobilni kvarteti in kvinteti, katerih skupna povprečna starost članov ne presega 30 let. Prijavili se bodo lahko trobilni kvinteti v sestavi dveh trobent, roga, pozavne in tube ter trobilni kvarteti, ki so lahko sestavljeni iz štirih pozavn, štirih rogov ali štirih tub, evfonija in treh tub ali dveh evfonijev in dveh tub.

Tekmovalci bodo svoje tehnično znanje in interpretativne sposobnosti dokazali z izvedbo širokega repertoarja, v katerem bodo klasična in sodobna dela slovenskih ter tujih skladateljev. V prvi etapi se bodo vse zasedbe preizkusile tudi v izvedbi dela Nine Šenk, ki ga bo skladateljica napisala posebej za tekmovanje.

Predizborna komisija bo za tekmovanje izbrala največ 20 zasedb
Predizborna komisija, ki jo bodo sestavljali Franc Kosem, Dušan Kranjc in Boštjan Lipovšek, bo za tekmovanje izbrala največ 20 zasedb, ki bodo nastopile v dveh etapah. Ocenjevala jih bo petčlanska žirija, v kateri bodo Reinhold Friedrich, Radovan Vlatković, Andreas Martin Hofmeir, Nina Šenk ter Branimir Slokar kot umetniški vodja tekmovanja.

Z udeležbo na tekmovanju bodo zasedbe dobile priložnost, da se predstavijo mednarodnemu občinstvu, hkrati pa bodo dosegle večjo prepoznavnost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, so zapisali na festivalu.

Lanska zmaga na klavirskem tekmovanju Tajvancu Čangu
Mednarodno klavirsko tekmovanje so na Festivalu Ljubljana lani izvedli kot del februarskega Zimskega festivala. Zmagal je 21-letni pianist Kai-Min Čang iz Tajvana, ki je mednarodno žirijo pod predsedstvom Dubravke Tomšič Srebotnjak prepričal z izvedbo tretjega klavirskega koncerta Sergeja Rahmaninova.