Foto: AP
Foto: AP

Evropska unija bo po enoletnem premoru znova organizirala filmski festival v Moskvi. Letošnje geslo festivala je Cinema united, potekal pa bo med 1. in 15. novembrom. Skupno 21 filmov iz Nemčije, Francije, Španije, Italije, Češke, Luksemburga in drugih držav EU-ja bo pretežno brezplačno na ogled na spletu, so sporočili iz predstavništva EU-ja v Moskvi.

Sorodna novica "Ruski umetniki, če se opredelijo proti Putinu, tvegajo več, kot je bil pripravljen tvegati Nato"

Organizatorji želijo s festivalom pokazati, da je kljub vojni proti Ukrajini mogoče nadaljevati odnose med Evropejci in Rusi, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal veleposlanik EU-ju v Rusiji Roland Galharague.

Ta je v enem od moskovskih kinematografov ob predstavitvi filmskega festivala pred izbranimi gosti še dejal, da "kino združuje ljudi", ob čemer je dodal, da ruska kultura in umetnost služita kot vir obogatitve filmskega ustvarjanja tudi v Evropi.

Letošnji program vključuje najbolj odmevne filme celine med letoma 2016 in 2022, na ogled pa bo tudi nekaj koprodukcij med Rusijo in državami EU-ja.

Tudi za številne ruske umetnike je delovanje nemogoče
Številni ruski umetniki so zapustili svojo domovino, saj jim je delovanje v Rusiji zaradi demoniziranja zahodne kulture pogosto onemogočeno. Predvsem filmski ustvarjalci se večkrat pritožujejo nad cenzuro ruskega ministrstva za kulturo, ki med drugim zavrača tudi dovoljenja za distribucijo kinematografskih filmov.

Na dogodku EU-ja ob predstavitvi filmskega festivala v Moskvi so bile še posebej poudarjene besede, kot so svoboda in človekove pravice. Nekateri gostje na nenapovedani filmski projekciji pa so spregovorili o ozračju ustrahovanja in strahu v vseh sferah družbe v Rusiji, še navaja DPA.