Po več kot desetletju se mojster, ki se je podpisal pod filmsko različico Botra, z novim izdelkom vrača v Rim. Foto: ROMA FilmFest
Po več kot desetletju se mojster, ki se je podpisal pod filmsko različico Botra, z novim izdelkom vrača v Rim. Foto: ROMA FilmFest
Le Deuxieme Souffle
Italijanska filmska diva Monica Bellucci se tokrat predstavlja v podobi platinaste blondinke. Foto: ROMA FilmFest
Gael Garcia Bernal
V filmu El Pasado (Preteklost) Garcia Bernal upodablja moškega, ki ne more ubežati preteklosti, natančneje ženski iz preteklosti. Foto: ROMA FilmFest

V četrtek se je začela druga izvedba rimskega srečanja filmarjev, ki do 27. oktobra obeta kar nekaj presežnih dogodkov. Po 12 letih se na filmska platna vrača Francis Ford Coppola, ki bo na festivalu premierno predstavil film Youth Without Youth, italijanski igralki Sofiji Loren pa so na slovesnosti ob odprtju že podelili nagrado za življenjsko delo. "To je prvič, da sem v Italiji dobila priznanje za svoje delo, s čimer so nagrajena mnoga leta trdega dela," je dejala igralka. "Zelo sem vesela te nagrade in upam, da sem si jo tudi zaslužila," je skromno dodala 73-letna "Sofia nazionale".

Med gosti festivala pričakujejo tudi Cate Blanchett, ki bo predstavljala film Elizabeth: The Golden Age, režiserja in igralca Roberta Redforda, mehiškega igralca Gaela Garcio Bernala, Jonathana Rhysa Meyersa in hčer slavnega Coppole, prav tako režiserko, Sofio.

14 filmov v tekmovalnem programu
Festival je odprl film Le Deuxieme Souffle Alaina Courneaua, v katerem nastopata Daniel Auteuil in Monica Bellucci. Filmska zgodba govori o kriminalcu, ki pobegne iz zapora, da bi bil lahko z ljubljeno žensko. Film je uvrščen v konkurenco 14 tekmovalnih filmov, med katerimi so tudi El Pasado (z Garcio Bernalom) in Reservation Road. Žiriji predseduje bosanski režiser Danis Tanović, ki je leta 2001 prejel tujejezičnega oskarja za film Nikogaršnja zemlja.

Dolg seznam hollywoodskih zvezdnikov
Zunaj konkurence bo prikazan Redfordov film Lions for Lambs s Tomom Cruisom in Meryl Streep. Film določa zgodba ameriškega posredovanja v Afganistanu, medtem ko film Rendition, ki bo prav tako del netekmovalnega programa, v režiji Gavyina Hooda govori o Američanki, ki želi razkriti skrivnost izginulega moža egipčanskega rodu. V filmu spet igra Streepova, ob njej pa še Reese Witherspoon in Jake Gyllenhaal.

Organizatorji festivala menijo, da bi ta lahko pripomogel k ponovnemu vzponu italijanske kinematografije. Časi Federica Fellinija in Vittoria De Sice se zdijo že zelo daleč. Leta 1999 je velik met uspel Robertu Benigniju, ki je posnel Življenje je lepo, toda na splošno velja, da je italijanski film preživljal že lepše čase.

Veliko je zgodb, ko se posamezniki izgubijo v kritičnih trenutkih. Na festivalu je tudi vrsta filmov, ki govorijo o izgubi identitete in vrednot, je povedal direktor festivala Giorgio Gosetti.