To bo 40. izdaja festivala, ki je posvečen novim evropskim avtorjem in bo potekal od 26. marca do 3. aprila v hibridni obliki, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Foto: SFC/Marko Brdar
Foto: SFC/Marko Brdar

Premiera filma bo 31. marca, udeležil se je bo tudi režiser, s katerim bo po premieri potekal pogovor. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo še šest filmov, vsi so italijanske premiere in se potegujejo za nagrado občinstva in najboljšega režiserja.

Film pripoveduje o Borisu Robiču, popolnoma običajnem človeku, na katerega nekdo nekega večera, ko bere v svoji sobi, strelja skozi okno. Po policijski preiskavi ugotovijo, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu, zato preiskavo ustavijo. Vendar se Boris s tem ne more sprijazniti in začne raziskovati sam.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Foto: SFC/Marko Brdar
Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Foto: SFC/Marko Brdar

"Ironija in mogočnost tega razpada sta sorodni današnjemu času, ko ni več jasno, kaj je res in kaj je 'fake', ko nezaupanje raste in se nekdanja samoumevnost odnosov hitro razblinja," je o filmu dejal režiser.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem filmskem festivalu v San Sebastijanu v Španiji, kjer je film doživel izredno lep odziv. Po festivalski poti in projekcijah v Luksemburgu, Franciji, Kanadi, Srbiji in Portorožu, kjer je odprl 24. Festival slovenskega filma in prejel štiri vesne.

Na redne kinematografske sporede prihaja 4. maja, v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor, v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma.

V Bergamu pred tem že Karpo Godina in Špela Čadež
Slovenski film tako nadaljuje svojo navzočnost na tem pomembnem italijanskem filmskem dogodku, ki postaja tudi pomembna točka za poglobljeno promocijo slovenskega filma. Leta 2019 je na 37. izvedbi potekala zgodovinska retrospektiva Karpa Godine, režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja, ki je sledila odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra 2018.

Leta 2018 pa so na festivalu predstavili retrospektivo režiserke animiranih filmov Špelo Čadež, ki je na festivalu imela tudi strokovno predavanje oziroma mojstrsko delavnico, še pravijo na SFC-ju.