Brezplačna projekcija se v muzejski projekcijski dvorani začenja ob 12. uri, sklenila pa se bo v sredo opoldne.

Foto: MGML, Mestni muzej Ljubljana
Foto: MGML, Mestni muzej Ljubljana

Leta 1971 so v mestu Chemnitz, ki se je takrat imenovalo Karl-Marx-Stadt, odkrili kip z obrazom Karla Marxa kiparja Leva Kerbela. Kerbel je bil znan po svojih monumentalnih kipih, kot je denimo spomenik sovjetskim vojakom v berlinskem parku Treptower Park. Spomenik Marxu stoji v središču mesta Chemnitz in je še danes njegova prepoznavna znamenitost.

"Le del kolosalnega obraza"
Film Marx je bil posnet natanko pred letom dni. Pred omenjeni Marxov spomenik so namreč 21. septembra 2020 opoldne nastavili fiksno kamero in ga nato snemali 24 ur. V izbranem kadru je po zapisu muzeja namenoma prikazan "le del kolosalnega obraza, s svetlobo, ki se odbija z njegove ostro izklesane bronaste površine".

"24-urni posnetek od blizu politično ikono spremeni v pokrajino, na kateri se poigrava nenehno se spreminjajoča svetloba iz okolice. Zvočno podlago tvorijo zvoki iz te okolice, pri čemer zadevni dogodki oziroma akterji niso prikazani. Poleg zvokov prometa in mimoidočih je še posebej dominantno zvonjenje zvonov iz bližnje mestne hiše," piše v sporočilu za javnost.

V različnih časovnih pasovih
Natanko leto kasneje bo film predvajan na sedemnajstih lokacijah po svetu, od Kitajske prek Izraela, Rusije in Evrope do Urugvaja in Kube pa ZDA in Kanade. Slike bodo potovale okrog sveta in si jih bo mogoče ogledati v različnih časovnih pasovih, na vsakem prizorišču pa se bo predvajanje dela začelo ob 12. uri po lokalnem času.

Režiser Olaf Nicolai (1962) se v filmu Marx sprašuje o poteku, merjenju in pomenu časa tako s fizikalnega kot s filozofskega vidika. Odraščal je v mestu Karl-Marx-Stadt in je tako tudi biografsko povezan z glavnim motivom filma.

Film se konča s citatom danske pesnice Inger Christensen: Nobody knows in spite of everything whether the universe is counting backwards while we count faithfully forward. / Kljub vsemu nihče ne ve, ali vesolje šteje nazaj, medtem ko mi vztrajno štejemo naprej.