Foto: EPA
Foto: EPA

Predsednik Ši Džinping je pozval, naj komunistična partija poskrbi za "nacionalno pomladitev" s strožjim nadzorom nad podjetji, izobraževanjem, kulturo in vero. Podjetja in javnost so pod vse večjim pritiskom zahteve po usklajenosti z vizijo partije o močnejši Kitajski in bolj zdravi družbi, navaja Associated Press (AP).

Korejski superzvezdniki BTS. Foto: EPA
Korejski superzvezdniki BTS. Foto: EPA

Negativni vpliv južnokorejskih in japonskih popzvezdnikov
Ustvarjalci televizijskih programov morajo "odločno odpraviti mevžaste moške in drugo nenormalno estetiko", je sporočila uprava nacionalne radiotelevizije. To je odraz uradne zaskrbljenosti, da kitajske popzvezde pod vplivom elegantnega, modnega videza nekaterih južnokorejskih in japonskih pevcev ter igralcev ne morejo spodbuditi kitajskih mladeničev, da bi bili zadosti možati.

Pretirano namenjanje nezdrave pozornosti slavnim imenom
Oblast si prav tako prizadeva za odvrnitev nezdrave pozornosti, ki se v javnosti namenja slavnim osebnostim. Ponudniki televizijskih programov se morajo po novem izogibati promoviranju "vulgarnih spletnih zvezdnikov" ter čaščenju bogastva in slavnih, je sporočil regulator. Namesto tega naj programi "goreče spodbujajo izjemno kitajsko tradicionalno kulturo, revolucionarno kulturo in napredno socialistično kulturo".

Televizijske postaje se morajo izogibati nastopajočim, ki "kršijo javni red" ali so "izgubili moralo", je še sporočil regulator. Prepovedani so tudi programi o otrocih znanih osebnosti. Mikroblogerska platforma Weibo Corp. je pred dnevi suspendirala na tisoče profilov oboževalskih klubov in razvedrilnih medijev.

Foto: EPA
Foto: EPA

Naj bodo slavni pozitiven vzor ljudskim množicam
Kot še navaja AP, so vsebine, v katerih je bilo mogoče videti priljubljeno kitajsko igralko Žao Vej, pred nekaj dnevi brez pojasnila izginile s pretočnih platform. Njeno ime je bilo odstranjeno iz filmskih in televizijskih špic.

Kitajska igralka Žao Vej. Foto: EPA
Kitajska igralka Žao Vej. Foto: EPA

Odredba ustvarjalcem televizijskih programov nalaga tudi, da omejijo plačila izvajalcem in se izogibajo pogodbenim pogojem, ki bi jim lahko pomagali pri utaji davkov.

Ženg Šuang, še ena kitajska igralka, pa je bila pred dnevi kaznovana z 299 milijoni juanov (slabih 39 milijonov evrov) zaradi obtožb utaje davkov, kar je oblast pospremila z opozorilom slavnim, naj poskrbijo, da bodo pozitiven vzor drugim.

Omejitev prevelikih in pretirano neodvisnih podjetij
Šijeva vlada na splošno zaostruje nadzor nad kitajsko spletno industrijo. Začela je tudi boj proti monopolu nekaterih podjetij, kot sta ponudnik iger in družbenih omrežij Tencent Holding ter spletni trgovinski velikan Alibaba Group, ki sta po njeni oceni prevelika in preveč neodvisna. Uveljavila je tudi ukrepe za povečanje varnosti podatkov.

Nič več ekscesnega igranja spletnih videoiger
Oblast je nedavno tudi omejila čas, ko lahko otroci dostopajo do spletnih videoiger. Pravila, ki so začela veljati v sredo, mlajšim od 18 let omejujejo dostop do spletnih iger na največ tri ure tedensko, ob šolskih dnevih pa je igranje prepovedano. Razvijalci iger morajo pred lansiranjem novih naslovov te predložiti oblasti v odobritev. Oblastniki pa so jih pozvali, naj dodajo nacionalistične teme, še navaja AP.

Foto: EPA
Foto: EPA