Emma Stone in Colin Firth v Čarovniji v mesečini. Woody Allen v svojih filmih rad raziskuje dinamiko med starejšim moškim in mlajšo žensko. Foto: Kolosej
Emma Stone in Colin Firth v Čarovniji v mesečini. Woody Allen v svojih filmih rad raziskuje dinamiko med starejšim moškim in mlajšo žensko. Foto: Kolosej
false
Robert Redford in Michelle Pfeiffer v drami Zelo osebno (1996). Nekaterih igralcev se pač prime sloves, da so z leti vse bolj in bolj "šarmantni". Foto: false
false
Richard Gere in Winona Ryder v Jeseni v New Yorku. Foto: false

Pa situacija menda sploh ni tako tragična: ženske v glavnih vlogah hollywoodskih filmov so v povprečju štiri leta in pol mlajše od svojih moških soigralcev, je pokazala nova študija. Starostni razkorak je malce manjši pri filmih, ki so jih režirale ženske.

Po izjavah Maggie Gyllenhaal, ki so dvignile toliko prahu, se je britanski scenarist in producent Stephen Follows lotil analize 422 romantičnih filmov iz obdobja med letoma 1984 in 2014, ki so v kinodvoranah zaslužili milijon dolarjev ali več.

Pri plači razkorak ostaja nepremostljiv
Nobeno presenečenje ni, da je ugotovil, da ni bila povprečna plača ženskih glavnih igralk nikoli višja od povprečne plače njihovih moških kolegov. Toda starostni razkorak med njima, štiri leta in pol, ni veliko večji od starostne razlike pri povprečnem ameriškem paru (2,4-2,8 leta).

"Filmi so široko razširjen, priljubljen in glasen element naše kulture," sklene Follows. "Profili parov, ki jih vidimo na platnu, vplivajo na naše predstave o "idealni" zvezi. To je še bolj res, če govorimo o romantičnih komedijah in dramah."

Britanec ugotavlja, da so ljudje pričakovali, da bo študija pokazala večjo neenakost med spoloma. "Morda zaradi čaščenja mladosti pri zvezdnikih in zaradi nedavnih poročil, da ženske glavne vloge dobivajo vse mlajše igralke. Številke kažejo, da se to v resnici dogaja, in da se je začelo že pred desetletji, a da so posledice blažje, kot so napovedovali številni komentatorji."

Posamezni igralci imajo svoje "profile"
Številke pa kažejo tudi druge vzorce: nekateri igralci - na primer Robert Redford, Dudley Moore in Richard Gere - se pred kamero praviloma vedno znajdejo z veliko mlajšo soigralko. Prav Redford in Moore sta bila povprečno 20 oz. 18 let starejša od svojih partneric.

V istem obdobju so, nasprotno, Julia Roberts, Debra Winger in Winona Ryder praviloma nastopale ob moških, veliko starejših od sebe. Na drugi strani pa sta Sandra Bullock in Goldie Hawn, ki sta povprečno dobivali vloge ob osem mesecev (Hawn) oz. leto in štiri mesece mlajših moških (Bullock).

Starostni prepad med spoloma se z leti zmanjšuje: še leta 1984 se je denimo gibal okrog desetih let. Najbolj "enakopravni" leti sta bili 1988 in 2009, ko sta bila protagonista po starosti ločena samo 0,7 leta.

Statistika kaže še, da so v obdobju 1984-2014 samo 12 odstotkov romantičnih dram in komedij režirale ženske.