Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Foto: Mitja Ličen - Gustav film
Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Foto: Mitja Ličen - Gustav film

Režiser in scenarist Matevž Luzar ter preostali ustvarjalci filma so ga najprej želeli predstaviti prebivalcem tega zasavskega mesta in članom Pihalnega orkestra SVEA Zagorje, "ki so bili navdih za zgodbo o pihalnem orkestru na gostovanju v majhnem avstrijskem mestu, neprecenljivo pa je bilo tudi njihovo sodelovanje pri nastanku filma", so zapisali v sporočilu za javnost.

Prvo domače občinstvo ga je sprejelo z navdušenjem, s priznanjem srebrna zvezda za najboljšo režijo pa ga je nagradila tudi žirija mednarodnega festivala Cinedays v Skopju.

Sorodna novica Svetovna premiera filma Orkester režiserja Matevža Luzarja

Pot pihalnega orkestra v majhno avstrijsko mesto
V komični drami Orkester spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi težave različnih likov – mladega voznika avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje svojega starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo; najstnice, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju; skozi peripetije dveh članov orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave, in skozi zgodbo žena, ki ostanejo same v domačem kraju. Pet zgodb nazorno prikaže celotno izkušnjo gostovanja in vse posledice, ki jih nosijo njegovi udeleženci.

"Scenarij, ki ga je Matevž Luzar pod okriljem produkcijske hiše Gustav film začel razvijati leta 2016, izvira iz osebnega opazovanja življenja v edinstvenem okolju rudarsko-industrijskega Zasavja, kjer je druženje v orkestrih, zborih, lutkovnih gledališčih in drugih kulturnih dejavnosti ljudem pogosto pomenilo uteho pred vsakdanjim težkim delavskim življenjem," piše v najavi filma.

Luzar ustvaril tudi celovečerna filma Srečen za umret in Dekleta ne jočejo
Matevž Luzar že vse življenje z izjemo študentskih let živi v Zagorju ob Savi. Kot scenarist je sodeloval pri vrsti slovenskih filmov, kot režiser pa je med drugim podpisan pod večkrat nagrajena kratka filma Vučko in Prezgodaj dva metra spodaj, celovečerna filma Srečen za umret in Dekleta ne jočejo ter televizijske serije Jezero, Leninov park in Dolina rož.

V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Projekcije v letnih kinih

3. avgust - Kino pod zvezdami - Ljubljanski grad
4. avgust - Kino Istra - Pokrajinski muzej Koper
4. avgust - Letni Kino Silvana Furlana - Nova Gorica
5. avgust - Filmski večeri v Arboretumu - Volčji Potok
7. avgust - Letni kino Minoriti - Maribor
21. avgust - Kino Jezero - Most na Soči
24. avgust - Letni kino Atrij Rotenturn - Slovenj Gradec
25. avgust - Poletni kino Radolca - Radovljica
29. avgust - Poletni kino - Velenje
30. avgust - Letni kino Arrigoni - Izola

Film so soustvarili direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Film je posnet v črno-beli tehniki, glasbo zanj pa je odigrala Godba na pihala SVEA Zagorje.

Nastal je v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom SVEA Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Matevž Luzar o filmu Orkester