Nagrado bert za življenjsko delo prejme Janez Hočevar – Rifle

Podelitev nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, je bila v Slovenski kinoteki. Ob tej priložnosti so predvajali tudi film po izboru nagrajenca, komično kriminalni celovečerni film Jureta Pervanjeta Do konca in naprej.

V filmu Kavarna Astoria (1989) z Lidijo Kozlovič. Foto: Zbirka Slovenske kinoteke
V filmu Kavarna Astoria (1989) z Lidijo Kozlovič. Foto: Zbirka Slovenske kinoteke

Igralec, ki ga poznajo generacije gledalcev in poslušalcev
"Površen pogled ga kot enega najbolj prepoznavnih slovenskih obrazov zanesljivo umesti na sam vrh domačega komedijantstva, a če se podrobneje posvetimo njegovi dolgi in pestri ustvarjalni poti, spoznamo, da je ta polna meandrov in presenečenj, da Hočevar enakovredno sodi tudi med najbolj večplastne in niansirane interprete človeške narave," je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Ob tem so posebej poudarili naslednje vloge: v filmu Cvetje v jeseni Matjaža Klopčiča se pojavi v dveh, sicer epizodnih, a nadvse raznolikih vlogah; v filmu Učna leta izumitelja Polža Janeta Kavčiča je strogi oče, a ne papirnati mladostnikov antagonist, temveč skrbnik iz mesa in krvi; v Butnskali Francija Slaka se vešče prilagaja vratolomnemu toku filmske pripovedi in eklektičnemu loku razvoja svojega lika; v Kavarni Astoria Jožeta Pogačnika pa na plečih interpretacije lastnika kavarne v času spremembe družbenega reda polnovredno upodobi usodo posameznika in hkrati celega družbenega sloja na pomembnem zgodovinskem razpotju.

Janez Hočevar - Rifle z nagrado bert. Foto: BoBo
Janez Hočevar - Rifle z nagrado bert. Foto: BoBo

Hočevarjeva pestra ustvarjalna pot je najbrž tudi posledica igralčeve strastne želje po svobodi: kot svobodnjak v svojem poklicu je lahko vloge v filmu, na televiziji, radiu, v družbi izbiral, a mnoge med njimi je bil zaradi preživetja "prisiljen" prevzeti. "Vendar se zdi, da Hočevar raznovrstne vloge sprejema tako kot življenje samo: lahkotno, odprtih rok in srca, s spontanim razumevanjem soobstoja svetlobe in senc človekovega bivanja," so še zapisali.

Rifle v svoji prepoznavni opravi v oddaji Podarim-Dobim. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rifle v svoji prepoznavni opravi v oddaji Podarim-Dobim. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nepozabni voditelj oddaje Podarim-Dobim
Nastopil je v številnih celovečercih, kot so poleg omenjenih še Čisto pravi gusar (tudi serija) režiserja Antona Tomašiča, Poletje v školjki 2 Tuga Štiglica in Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja, ter televizijskih filmih in dramah, kot so Stari časi Zvoneta Šedlbauerja, Bonboniera Jana Zakonjška in Vampir z Gorjancev Vincija Voguea Anžlovarja. Igral je tudi v več televizijskih serijah, med katerimi so Dekameron, Naočnik in Očalnik, Naša mala klinika, Usodno vino ter Primeri inšpektorja Vrenka. Najširšemu krogu gledalcev pa se je v spomin vtisnil s prepoznavnima šalom in kapo kot voditelj oddaje Podarim-Dobim.

"Pregled njegovega ustvarjanja na preseku različnih medijev – od filma, gledališča, televizije, radia do stand-up komedije – jasno izkazuje igralčevo širino in odstira več medijskih person; nekatere so ponarodele in v določenih obdobjih dosegle celo mitološki status," je zapisala Anja Banko.

Janez Hočevar je za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim mu je vloga v Kavarni Astoria leta 1989 prinesla zlato areno na filmskem festivalu v Pulju, leta 2010 je prejel Borštnikov prstan, leto kasneje pa še viktorja za življenjsko delo.

Nagrado bert, ki je poimenovana po slovenskem filmskem in gledališkem igralcu Bertu Sotlarju (1921–1992), so lani podelili igralki Olgi Kacjan.