Kratki stiki Janeza Lapajneta je nominiran za oskarja za tujejezični film. Foto: www.fsf.si
Kratki stiki Janeza Lapajneta je nominiran za oskarja za tujejezični film. Foto: www.fsf.si
Jernej Šugman
Ekipa Kratkih stikov je gostovala tudi v Sarajevu. Foto: Kolosej

.

Med raznimi kategorijami obstaja tudi nominacija za najboljši tujejezični film, kar omogoča nacionalnim filmskim združenjem, da predlagajo film svoje narodnosti. Letos bo po sklepu komisije Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Slovenija za nominacijo za oskarjevsko kategorijo za najboljši tujejezični film predlagala film Kratki stiki režiserja Janeza Lapajneta.


Kratki stiki so letos edini film, ki se je uvrstil med slovenske kandidetate za predlog za nominirance za najboljši tujejezični film. Film je letos že gostoval na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je bil uvrščen na tekmovalni program. Dobro je film sprejela tudi slovenska publika na Festivalu slovenskaga filma, od koder je ekipa odšla z zmagovalno nagrado v roki.

Ekipa igrala zastonj
Film je sestavljen iz različnih zgodb, ki jih vse povezuje igrala Tjaša Železnik. Nastopila je v treh različnih vlogah, poleg nje so bili del ekipe tudi Grega Zorc, Jernej Šugman, Sebastijan Cavazza, Boris Cavazza, Maša Derganc, Primož Ekart, Mojca Funkl in drugi. Celotna igralska ekipa je delala zastonj, finančna sredstva pa je film dobil šele, ko je bil že v montaži.