Slavna fotografija z Dirke po Franciji, na kateri si vodo podajata italijanska kolesarja Gino Bartali (L) in Fausto Coppi. Foto: EPA
Slavna fotografija z Dirke po Franciji, na kateri si vodo podajata italijanska kolesarja Gino Bartali (L) in Fausto Coppi. Foto: EPA
Dvakratni zmagovalec kolesarske Dirke po Franciji se je v zgodovino zapisal ne le s športnimi dosežki, temveč še s tem, da je med drugo svetovno vojno rešil na stotine Judov. Foto: EPA

Dvakratni zmagovalec kolesarske Dirke po Franciji se je v zgodovino zapisal ne le s športnimi dosežki, temveč še s tem, da je med drugo svetovno vojno rešil na stotine Judov.

V okvirju svojega kolesa tihotapil dokumente
Bartali je bil izjemen kolesar, ki je med drugo veliko vojno izkazal neverjeten pogum. Okoli 800 Judov je rešil pred smrtjo, ko je v okvirju svojega kolesa zanje tihotapil ponarejene dokumente. Pod pretvezo, da trenira, mu je v navezi z italijanskimi uporniki uspelo pretihotapiti številna sporočila in fotografije, potrebne za izdelavo ponarejenih potnih listov.

Dečka različnih religij z istim vzornikom
V animiranem filmu Bartali's Bicycle bosta v ospredju judovski in arabski deček, ki ju oba navdihuje sloviti kolesar Bartali, medtem ko se zagrizeno borita, da bi zmagala na kolesarski dirki.

Risanka nastaja po ideji in scenariju Israela Cesareja Moscatija v režiji Enrica Paolantonia. Moscati scenarij podpisuje skupaj z Marcom Beretto, glasba pa je delo Marcella De Toffolija.

Producentka filma Sabrina Callipari je povedala, da se jim zdi Bartalijeva zgodba vredna predstavitve širši javnosti, za animacijo pa so se odločili, ker bi jo radi predstavili tudi mlajšemu občinstvu.

Film nastaja v produkciji programa Rai Ragazzi in Lynx Multimedia Factoryja.