V ZDA številni oboževalci franšize na prve projekcije prihajajo v kostumih. Na fotografiji je ljubiteljska Gamora s plišastim Rocketom. Foto: Reuters

Če hoče studio postaviti rekord, mora podreti svojega lastnega: trenutno najdonosnejša premiera v zgodovini je neposredni predhodnik Zaključka, film Maščevalci: Brezmejna vojna, ki je pred letom dni v prvem koncu tedna v ZDA in Kanadi zaslužil 258 milijonov dolarjev.

"Glede na predprodajo in prve podatke o prodaji previdno napovedujemo tridnevni zaslužek v bližini 300 milijonov dolarjev," so pri Disneyju za agencijo Reuters potrdili v petek popoldne.

Studio Disney ima letos med velikimi studii največ potencialnih finančnih adutov: po Zaključku nas bodo letos "napadli" še s Svetom igrač 4, novo adaptacijo Aladina in Levjega kralja ter z nadaljevanjem Ledenega kraljestva. Foto: Reuters

Triurni blockbuster, v katerem nastopajo Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson in še malo morje drugih zvezdnikov, je sklepno poglavje zgodbe, ki jih je studio Marvel (danes v lasti Disneyja) prepletal in nadaljeval skozi 22 filmov. V bolj dobesednem smislu se Zaključek nadaljuje tam, kjer se je in medias res lani šokantno končala Brezmejna vojna – s katastrofalnim porazom superjunakov v bitki z medgalaktičnim zlobcem Thanosom. Ta je s pomočjo kamnov neskončnosti z enim samim tleskom prstov iz galaksije izbrisal polovico živih bitij – torej tudi polovico superjunakov Marvelovega filmskega vesolja.

Zaključek v uvodnem dejanju zbere preživele, a poražene junake – to so med drugim Iron man, Črna vdova in Hulk – ki iščejo način, kako pokončati Thanosa in popraviti opustošenje, ki ga je pustil za seboj. Nadaljnjih kvarnikov ne bomo objavljali, boste pa lahko v ponedeljek na MMC-jevih straneh prebrali recenzijo filma.

Četrtkova gledanost v ZDA je podrla dozdajšnji rekord najdonosnejšega prvega dneva predvajanja – od leta 2015 ga je s 57 milijoni držal prvi del od mrtvih obujene Vojne zvezd, Sila se prebuja.

Norija na Kitajskem
Zaključek lahko v številnih državah po vsem svetu, tudi v Sloveniji, gledamo že od srede: v petek zjutraj je globalni zaslužek po Disneyjevih meritvah že presegel 305 milijonov dolarjev. Rekord je med drugim padel na Kitajskem, kjer je film samo v prvem dnevu zaslužil 107 milijonov dolarjev. V sredo je bilo 80 odstotkov vseh filmskih projekcij na Kitajskem rezerviranih za Zaključek, na črnem trgu pa so se vstopnice prodajale tudi po 500 juanov (66 evrov) – povprečna vstopnica za kino sicer stane 60 juanov (8 evrov).

Robert Downey Jr. je bil eden najbolj prominentno izpostavljenih zvezdnikov Marvelove dobe, ki se končuje z novim filmom. Foto: Reuters