Attenborough, ki že od 50. let dalje sodeluje z BBC-jem, je naravoslovno dokumentaristiko, morda enega najbolj priljubljenih televizijskih žanrov, privedel do stopnje estetske dovršenosti. Foto: EPA
Attenborough, ki že od 50. let dalje sodeluje z BBC-jem, je naravoslovno dokumentaristiko, morda enega najbolj priljubljenih televizijskih žanrov, privedel do stopnje estetske dovršenosti. Foto: EPA

Čakajo nas velike katastrofe, če bomo nadaljevali po isti poti. Spreminjamo podnebje, spreminjamo morja, uničujemo cele vrste in ekosisteme ... Imamo samo še desetletje ali dve, da to popravimo.

David Attenborough

Pri BBC-ju bodo v prihodnjih letih producirali serije Perfect Planet, Frozen Planet II in Planet Earth III ter z njimi skušali ponoviti ali nadgraditi uspeh neverjetno uspešnega Sinjega planeta II (Blue Planet II, 2017), oddaje, ki je pomagala tudi v politični areni izpostaviti perečo nujnost recikliranja plastike.

Najbrž ni naključje, da se je BBC k temu projektu zavezal kmalu po tem, ko je televizijo zapustila večina naravoslovne ekipe; v komercialni sektor jih je zvabila donosnejša Netflixova ponudba za delo v svetu vsebin na zahtevo.

Netflix kopira idejo Sinjega planeta?
Attenborough za večino Britancev predstavlja sinonim za dokumentarne serije o naravi (in enega prominentnejših obrazov BBC-ja). V resnici ni težko razumeti, zakaj: njegov slog je tako rekoč neposnemljiv. Z razširjenimi rokami, v počepu in šepetaje je celotnim generacijam gledalcev predstavljal naravna čudesa in nenavadne živali.

Sorodna novica Narava je največje gledališče: osupljivi planet Davida Attenborougha

Palec je v Netflixove vode že pomočil: svoj glas bo posodil za naracijo serije Our Planet. V Netflixovo ponudbo prihaja aprila, ustvarjala pa jo je ekipa 600 ljudi, ki so med drugim snemali po vsem svetu. Čeprav je naslov zelo podoben zgoraj naštetim BBC-jevim (in tudi med ustvarjalci je ekipa, ki je "prebegnila" z BBC-ja), ni med serijama uradno nobene povezave. Namerna podobnost naj bi menda zelo ujezila vodstvo BBC-ja.

V petek je slavni naravoslovec v intervjuju za The Financial Times potrdil, da bo tudi v prihodnje sodeloval z BBC-jem, da pa ga je navdušil domet Netflixa, ki vsebine istočasno prinese uporabnikom po vsem svetu. "Več kot 200 milijonov ljudi naenkrat, v hipu. In nato imaš vsebine na razpolago cele mesece, tako da gledanost samo še raste, če se o seriji širi dober glas."

David Attenborough je britanska institucija. Na fotografiji iz leta 1958 princu Charlesu in princesi Anne predstavlja kakaduja. Foto: AP
David Attenborough je britanska institucija. Na fotografiji iz leta 1958 princu Charlesu in princesi Anne predstavlja kakaduja. Foto: AP

Avtor Sinjega planeta 2, James Honeyborne, je po 30 letih prejšnji teden zapustil hodnike BBC-ja. Ustanovil je neodvisno produkcijsko hišo, ki pa je nato z Netflixom v hipu podpisala pogodbo za ustvarjanje naravoslovnih in znanstvenih vsebin.

Netflixov preboj na področju naravoslovnih serij lahko BBC-ju škodi na različne načine: vpliva lahko tudi na vsoto, ki so jo televizije po svetu pripravljene plačati za pravice za predvajanje njihovih serij. Sinji planet so denimo prodali na več kot 233 različnih območij (tudi k nam, kjer je serijo predvajala TV Slovenija.)

Tekmovalnost spodbudila ustvarjalnost?
BBC-jeva nova serija Perfect Planet bo skušala pokazati, kako naravne sile omogočajo in ohranjajo življenje na našem planetu. Frozen Planet II bodo snemali na Arktiki in Antarktiki, Planet Earth III pa opisujejo kot "najvelikopoteznejši naravoslovni projekt, kar se jih je BBC kdaj lotil".

Za zdaj še ni znano, kako in ali sploh bo Attenborough sodeloval pri nastajanju novih serij. Pri BBC-ju odgovarjajo, da je še prezgodaj, da bi določili pripovedovalca za serije, ki bodo nastajale več let (predvajali jih bodo med letoma 2020 in 2022). Ampak če si bo želel zdaj že 92-letni Attenborough pri tem sodelovati, "ga bodo z veseljem sprejeli".