Belle toujours je zgodba o preteklosti in maščevanju za nekdanja dejanja. Foto:
Belle toujours je zgodba o preteklosti in maščevanju za nekdanja dejanja. Foto:
Cristian Mungui: 4 meseci, 3 tedni in 2 dni
Ali bo letošnji canski nagrajenec prepričal tudi evropske politike?

Nemški izdelek režiserja Fatiha Akina, Romuna Cristiana Mungiuja in francosko-portugalska koprodukcija Manoela de Oliveire bodo tam do 18. oktobra devetkrat predvajani v posebej za to priložnost urejeni dvorani Evropskega parlamenta. In s čim so si filmi prislužili posebno čast? Trije filmi se potegujejo za nagrado lux za evropski film, s katero se želi Evropska unija ob 50. obletnici podpisa ustanovnih pogodb in nastajanju nove pokloniti filmski umetnosti.

Z nagrado tudi prevod v evropske jezike
Tri filme je izbrala 17-članska žirija filmskih ustvarjalcev, njihove brezplačne projekcije pa so namenjene evropskim poslancem in vsem ljubiteljem filma, ki imajo sicer omogočen vstop v prostore parlamenta. Nagrajenca bodo lahko izbirali vsi tisti poslanci, ki si bodo ogledali vse tri filme, nagrada v obliki stiliziranega Babilonskega stolpa pa bo šla v roke tistega režiserja, čigar film bo prejel največ glasov. Priznanje bo nagrajenec prejel 24. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, izročil pa mu ga bo predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Poleg kipca prejme zmagovalec tudi prevod in podnaslavljanje v 23 uradnih jezikov Unije, za originalni jezik pa bo omogočeno posebno podnaslavljanje za gluhe in naglušne osebe.

V Bruslju bodo razpravljali o filmu
Z nagrado, ki bo prvič predstavljena v okviru Dnevov kulturne različnosti Evropskega parlamenta (ti bodo potekali med 16. in 18. oktobrom v Bruslju), želijo odpreti prostor javni razpravi o filmski produkciji v Evropi ter podpreti distribucijo evropskih filmov v Uniji. Na konferenci bodo svoja mnenja delili številni strokovnjaki s tega področja iz vsega EU-ja. Na povabilo podpredsednika Evropskega parlamenta Gerarda Oneste bo Slovenijo zastopal profesor za teorijo in zgodovino filma na AGRFT-ju Igor Koršič.