5/10Na prvi festivalski dan sta se predstavila avtorja filma Dar Fur - vojna za vodo, Tomo Križnar in Maja Weiss. Film je prišel tudi na redni spored kinematografov. Foto: FSF
5/10Na prvi festivalski dan sta se predstavila avtorja filma Dar Fur - vojna za vodo, Tomo Križnar in Maja Weiss. Film je prišel tudi na redni spored kinematografov. Foto: FSF
Milan Ljubić
Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju kinematografije je prejel Milan Ljubić. Foto: FSF
Ponudba festivala slovenskega filma

V glavni dvorani Avditorija Portorož je bila slovesnost ob odprtju festivala, ki je bila v znamenju dobitnika Badjurove nagrade za življenjsko delo na področju kinematografije, dolgoletnega filmskega ustvarjalca Milana Ljubića. Spominski kipec in plaketo je prejel iz rok komisije, ki so jo sestavljali Dunja Klemec, Roman Končar in Sreten Živojinović.
Filmarje, ki se te dni mudijo na Obali, in druge goste večera sta nagovorila direktor festivala Samo Rugelj in minister za kulturo Vasko Simoniti, nato pa so se končno zavrteli tudi filmski koluti. Zbrani so si najprej ogledali Ljubičev kratki dokumentarni film Sveži veter, nato so sledile slavnostne projekcije tekmovalnega programa filmskega festivala. Kratko animirano risanko Čikorja an' kafe je predstavil igralec in glasbenik Iztok Mlakar, po čigar skladbi je risanka Dušana Kastelica tudi nastala. Čast prvega predvajanega celovečerca je pripadla Pokrajini št. 2, po projekciji pa se je na odru predstavila še filmska ekipa z režiserjem Vinkom Möderndorferjem na čelu. Film prav danes začenja svojo pot v kinematografe.

Več o 11. Festivalu slovenskega filma preberite tukaj.

Prvi filmi se predstavijo
Na prvi dan festivala so se predstavile še ekipe filmov Videvanja van Gogha režiserja Mladena Jernejeca. Gre za film, ki gradi na estetiki, etiki in duhovnosti, nosi pa izrazito pozitivno sporočilo. Celovečerni dokumentarni film Veter se požvižga režiserja in scenarista Filipa Robarja Dorina predstavlja zgodovinske razmere v odnosih med Slovenijo in Italijo. Maja Weiss in Tomo Križnar pa sta spet spregovorila o že dobro poznanem filmu Dar Fur – Vojna za vodo, ki prav tako danes začenja pohod po slovenskih kinematografih.
In če se je lanski festival sklenil pred napol prazno dvorano Avditorija, lahko letošnjo polno dvorano morda razumemo tudi kot napoved svetlejše prihodnosti slovenskega filma.
M. K.














Ponudba festivala slovenskega filma