Guillermo del Toro, ki je med drugim posnel uspešen fantazijski film Favnov labirint, se je poslovil od Srednjega sveta in Bilbove ter Frodove zgodbe. Foto: EPA
Guillermo del Toro, ki je med drugim posnel uspešen fantazijski film Favnov labirint, se je poslovil od Srednjega sveta in Bilbove ter Frodove zgodbe. Foto: EPA
Gandalf
Gandalf 'Sivi' bo znova britanski igralec Ian McKellen.

"Zaradi zamud pri začetku snemanja filma sem pred najtežjo odločitvijo v življenju," je ameriški režiser mehiškega rodu sporočil prek spleta. "Po skoraj dveh letih življenja, dihanja in oblikovanja tako bogatega sveta, kot je Tolkienov Srednji svet, se moram z velikim obžalovanjem posloviti od upravljanja s temi čudovitimi podobami," je še zapisal režiser filmov, kot sta Favnov labirint in Hellboy.
Ovire za začetek snemanja naj bi se pojavile zaradi negotovosti pri financiranju Studia MGM, enega izmed dveh distributerjev filma, skupaj s hišo New Line. Zamude pa se očitno preveč križajo z Del Torovimi drugimi projekti, saj ga že čaka snemanje dveh novih filmov.
Producenta Petra Jacksona je Del Torov odstop razžalostil, sam pa namerava še nekaj mesecev piliti scenarij. "Guillermo je pač spoznal, da ne more šest let preživeti na Novi Zelandiji samo zaradi snemanja teh dveh filmov, če pa se je prvotno zavezal, da bo delo trajalo samo tri leta," je pojasnil Jackson, ki ne pričakuje zapletov v nadaljnjem poteku projekta. Za ta teden je napovedal sestanek producentov, namenjen iskanju drugega režiserja.
Hobit v dvojni porciji
Tako kot knjiga naj bi tudi zgodba filma Hobit, ki nastaja v produkciji omenjenega režiserja odmevne trilogije Gospodar prstanov, predstavila predzgodbo dogajanja trilogije, v katerih je skušal Sauron uničiti Srednji svet. Pravzaprav bo šlo za dva filma. Prvi bo slonel na sami knjigi Hobit, torej dogodivščinah Frodovega strica Bilba, drugi pa bo osvetlil 60 let, ki so potekla med Hobitom in začetkom Gospodarja prstanov. Vrnitev v Srednji svet je potrdil tudi del ekipe Gospodarjev prstanov, med drugim Ian McKellen kot Gandalf in Cate Blanchett kot Galadriel, govori pa se celo o Golumu Andyju Serkisu.